Virágzó vidékünk

Ünnepelnek az állatkertek nagy kedvencei – Ma van a kis pandák világnapja

Nevet kapott a Nyíregyházán született két kölyökpanda.

Három hónaposak lettek a Nyíregyházi Állatpark kis panda ikrei. A kölykök szüleikkel közös kifutóban élnek, de ez idáig csupán a szülőpárt láthatta a nagyközönség, hiszen a kölykök egy odúban töltötték napjaikat – olvasható az állatpark weboldalán.

panda3

Egyre érdeklődőbbek a kölykök

A kis pandák – más néven vörös macskamedvék – fogságban nagyon nehezen szaporodnak, így hatalmas öröm és szakmai siker az ikerpár születése. A kölykök szürke bundával látták meg a napvilágot, s az első hetekben teljesen magatehetetlenek voltak, a szemük is csukva volt. Ebben az időszakban az anyaállat szinte egész nap a kicsinyeivel élt, most már azonban csak a szoptatáskor keresi fel őket.

panda4

A vörös bundás kölykök – akik most már szüleik miniatűr másai – egyre érdeklődőbbek, s bár a délelőttöt általában át szokták aludni, a kora délutáni órákban már kimerészkednek odújukból s gyakorolják a mászás tudományát.

Tárá és Indira

Az 5 hetes korban történt állatorvosi vizsgálaton fény derült az ivarukra is, mindkét állat nőstény. Most, hogy az állatok 3 hónaposak lettek – éppen a kis pandák világnapjára, szeptember 17-re –, gondozóik idejét látták annak, hogy elnevezzék őket: a Tárá és az Indira névre esett a választás. A nevek szanszkrit eredetűek, a Tárá csillagot, míg az Indira csillogót, szikrázót jelent.

panda5

Amit a kis pandákról tudni érdemes

A vörös macskamedve néven is ismert állatok, a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban élnek 2000-4800 méteres magasságban. Bundájukat hosszú, durva fedőszőrök, az alatt pedig tömött aljszőrzet alkotja, mely melegen és szárazon tartja őket a hideg és nedves környezetben. Bozontos, hosszú farkukat, fejpárnának vagy takarónak is használják. Bár a ragadozók közé sorolják őket, táplálékuk jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyasztanak tojást, rovarokat, madárfiókát és kisemlősöket is. A kis pandák a nap bármely szakában aktívak lehetnek, de főleg alkonyatkor járnak táplálék után. Átlagosan a napnak csupán az 56% töltik ébren.

panda1

Egy lájk kijár nekik a kis pandák világnapján!

Fotók: Facebook/Nyíregyházi Állatpark

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik