Virágzó vidékünk

Előkerült az Eger-patak büszkesége

Magyarországon ritkaságnak számít ez a madár.
Korábban a témában:

Ha felbukkan, mindenképpen a Heves megyei város egyik legnépszerűbb állata a csodás madár, mely az előző két telet az Eger-patakban töltötte, és úgy tűnik, ez most sem lesz másként.

A patak egyébként ritka madarak gyülekezőhelyévé vált, melyről ITT OLVASHATSZ.

A mandarinréce az elmúlt hónapokban eltűnt a városlakók szeme elől, de hála neki, hű maradt az Eger-patakhoz. Az EGRIÜGYEK portál számolt be arról, hogy megkerült a madár, melyet Vámossy Béla fotósnak a napokban sikerült lencsevégre kapnia. Ez tényleg gyönyörű!

mandarinrece
Fotó: Vámossy Béla
Fotó: Vámossy Béla Fotó: Vámossy Béla[/caption]

Amit a mandarinrécéről tudni érdemes

A Wikipédia ezt írja: “Valaha igen elterjedt volt Kelet-Ázsiában, de mára veszélyeztetett fajjá vált. Víz közeli lombos erdők lakója. A Kelet-Oroszországban és a Kínában élő populáció jóval ezer pár alatt van, habár Japánban megközelítőleg 5000 pár él; ez a szám az erdőirtás miatt csökken. Az utóbbi időkben a mesterséges telepítések révén Európában is elterjedt, itt körülbelül 7000 vadon élő párt tartanak nyilván. Világszerte elterjedt parkokban és dísztavak mentén, és sok helyen visszavadulva is megtalálható. Az összes mandarinréce létszámát 65 ezerre teszik.”

Az Eger-patak madarainak társas életéről ebből a videóból sok mindent megtudhatsz:

Címfotó: Tarjáni Stella

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.