Virágzó vidékünk
Lapland Bunting sitting on a branch and looking down winter cloudy day

Sarkantyús sármányok telelnek a Cserebökényi-pusztán

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 01. 23. 09:32

Korábban a témában:

A Csongrád megyei Cserebökényi-puszta a sarkantyús sármányok tradicionális telelőhelye. Az utóbbi hetekben több alkalommal megfigyelték kisebb csapataikat – írja weblapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

Mint írják, a sarkantyús sármányok az északi tundrákon fészkelnek. Magyarország a telelőterületük északi határa, így itt nem túl nagy számban találkozhatunk velük.

Megfigyelése nehézkes, mert a madár nem kelt feltűnést, gyakran elvegyül a mezei pacsirták vagy a réti pityerek csapataiban, ilyenkor az ember közeledtére gyorsan elrepül. Ugyanakkor ha magányosak, vagy kizárólag saját fajtársaival tartózkodik az adott területen, közel engedi magához az őt megfigyelni szándékozó embert.

Lapland longspur standing on snow
Fotó: Thinkstock

A Körös-Maros Nemzeti Park tájékoztatása szerint Dr. Bod Péter ornitológus az 1989-1996 közötti időszakban csaknem hetven alkalommal figyelt meg sarkantyús sármányokat Cserebökény térségében. A legtöbb madarat, összesen 132 példányt, 1990. november 15-én látta. A megfigyelések döntő többsége a Veres Zoltán-pusztán történt. Azóta is minden télen előfordulnak itt, rendszerint tíznél kisebb egyedszámú csapatokban.

Idén december közepe és január közepe között öt alkalommal figyeltek meg sarkantyús sármányokat a madarászok. A legnagyobb megfigyelt csapat 27 példányból állt.

A sarkantyús sármányok leginkább az aprófüvű, csenkeszes, intenzíven legeltetett területeket kedvelik, ahol találnak maguknak apró gyommagvakat. Kedvelt eleségük az egérfarkfű magja.

Hazánkban egyébként egyre többször bukkannak fel ritka madarak: néhány napja egy Magyarországon még sosem látott szibériai kismadarat fotóztak a Szentendrei-szigeten, májusban pedig üstökös récék jelentek meg a Tihanyban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

two cup of coffee, Italian coffee maker, coffee beans, cinnamon, napkin and brown sugar bowl on wood table and brick background
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.