Virágzó vidékünk

Megérkezett teleléséből az első jeladós fehér gólya – Kukkants be Báró fészkébe

A madár évek óta a legkorábban tér vissza Magyarországra.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tájékoztatása szerint Báró fajtársai többnyire csak március végén, április elején jelennek meg a magyarországi fészkeiknél, Báró azonban az elmúlt években többnyire már február végén megérkezett.

A hazatérés útja

Az MME 2017. február 17-én arról adott hírt, hogy a madár Törökország felett jár, elindult hazafelé. Báró gyorsan haladt, február 22-én a Boszporuszról, február 26-án pedig nagy kitérő után Észak-Görögországból, a görög-bolgár határ közeléből “jelentkezett”. A madár február 27-én Plovdiv környékéről, 800 kilométerre az őrhalmi “végállomástól” adott jelet. Február 28-án már Szerbiában, Bor város közelében pihent egy kicsit, majd elkezdte a hajrát. Március 2-án a Vajdaságban – két társával együtt – fotót is készítettek róla a szakemberek, akik közölték, hogy a kora délelőtti órákban a madarak felszálltak, így Báró megkezdte – légvonalban 330 kilométeres – útját végcéljáig, azaz őrhalmi fészkéig, ahová végül március 3-án verőfényes napsütésben érkezett meg.

A szakemberek egészen tavalyig nem tudták, hogy mi áll Báró viselkedésének a hátterében. 2016 tavaszán aztán sikerült műholdas jeladóval megjelölni a madarat, aminek köszönhetően kiderült, hogy a gólya nem a hazai állomány fő telelőterületére, Szudánba és Csádba, hanem csupán Kis-Ázsiába, Izrael térségébe vonul.

Ez a rövidítés jelentős, sok ezer kilométeres megtakarítást jelent, ezért tudott Báró – a többieknél jelentősen nagyobb kockázatot is vállalva – korábban megérkezni Magyarországra.

Az idei korai indulás jelentős kihívásokkal indult a fehér gólya számára. A madarat az Anatóliai-fennsíkon a magyarországi viszonyokat idéző hideg, nappal is tartós fagyok fogadták. Ennek ellenére – mint fentebb írtuk – jól haladt és a bekamerázott fészekben elfoglalta itthoni főhadiszállását a Nógrád megyei Őrhalomban.

Fotó: Papp Ferenc

A Báró fészkébe IDE KATTINTVA kukkanthatsz be, a többi jeladós gólya jelenlegi tartózkodási helyét pedig ITT NÉZHETED MEG.

Fotó: golya.mme.hu/golyakamera

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik