Virágzó vidékünk

Idén is lilába borul Tihany! Levendula fesztivál 2017

A levendula szerelmeseinek jó hír, lehet készülni, és a naptárba írni a dátumot.

Aki járt már Tihanyban, az biztos, hogy nem felejti. Nem csupán a levendula, hanem a táj, a magával ragadó miliő, a hagyomány tisztelete az, ami örök élmény minden idelátogatónak.

XIII. Levendula Hetek és Levendula Fesztivál

A levendula “SzeddMagad” akció tervezett időpontja:

2017. június 19. – 2017. június 25. Találkozó időpontja: 10.00 órától 20.00 óráig

Virágzás függvényében, a készlet erejéig, az adott napra lekerített területen!  A levendula fesztiválra szeretettel vár mindenkit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a tihanyi Németh László Művelődési Ház.

Fotó: Földrajz magazin

A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében

Egy európai hírű gyógyszervegyész, gyógynövény-szakértő, Bittera Gyula 1924-ben telepítette az első ültetvényt a  Csúcs-hegy oldalában,  az apátságtól bérelt mintegy 20 hektárnyi területre.  Addig Magyarországon csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula,  ez volt az első ipari célú nagy levendulaültetvény-telepítés.

A próbálkozást tehát siker koronázta, így további jelentős telepítéseket végeztek, ezzel Tihanyban kialakult a levendulatermesztés kultúrája. A nagy mennyiségű termesztés célja természetesen az illóolaj – a levendulaolaj – kinyerése volt, amit a virágzás idején learatott levendulából a közeli Külső-tó partján felállított három réz-lepárlóban állítottak elő.

Tihany és az újra felfedezett levendula

Az 1950-es években az ültetvény jelentős részét kivágták, a Csúcs-hegy oldalában megmaradt és elhagyatott ültetvényt pedig jórészt visszahódította a természet. A jelentősen becserjésedett, beerdősödött öreg levendulást az 1990-es évek közepén kezdte ismét művelés alá vonni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, s ezzel megmentették az utókor számára.

1995-ben az öreg levenduláson kívül új területen kezdték meg a levendulatelepítést. A Külső-tóval   szemben lévő hét hektáros ültetvény nyár közepén kellemes látvánnyal fogadja a félszigetre érkezőket, akik a nemzeti part felügyelete mellett maguk is szedhetnek levendulát. ( Forrás: Mórocz Anikó )

A nyári levendulaszüretig is akad bőven látnivaló. Többek között nagyszerű szórakozást kínál az újdonságnak számító ürgemozi.

Csodás Tihany videón

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik