Virágzó vidékünk

Nem engednek a negyvennyolcból Kengyelen

Banális Majálist rendeznek az idén a településen, köszönhetően a civilek összefogásának, akik „nem engedik el” a rendezvényüket.

A szó nemes értelmében Kengyelen mindig történik valami. Korábban írtunk a termálvizes paradicsomjukról, a téli, ingyenes lángos osztással kísért rendezvényükről, s akkor még nem is szóltunk a Büszke Vidék Fesztiváljáról és település számos nagyrendezvényéről.

KENGYELEN SINCS KOLBÁSZBÓL A KERÍTÉS

A közel négyezer lelkes kis alföldi településen hét éve gyökeresen megváltozott minden. Amellett, hogy egy százalék alá csökkent a munkanélküliség, egymást érik a közösségi programok. Bár idén nem hemzseg rendezvényektől a kengyeli programnaptár, a Majálist nem akarták kihagyni a helyiek. Erről is kérdeztük Nagy Szilárd polgármestert.

Mitől lesz banális az idei majális?

Ahogyan a nevében is benne van, a rendezvény kicsit szerényebb lesz a korábbi években megszokottaktól. Az önkormányzat már le is mondott róla, azonban a lelkes helyi civilek összefogtak és megszervezték. Olyannyira, hogy még az áramot is ők fizetik.

A programnaptárból kitűnik, hogy az önkormányzat idén nem tervezi országosan is elismert rendezvényeit? Mi változott az elmúlt időszakban?

Azaz igazság, hogy Kengyelen sincs kolbászból a kerítés. Továbbra is küzdünk a kötelező feladatok alulfinanszírozottságával, ráadásul a képviselő-testület összetétele is megváltozott. Az egyik közszolgáltató céggel folyamatos harcban állunk, bár a bíróság első fokon kellő bölcsességgel elutasította a beadványukat. Gazdálkodási okokból tudomásul kellett vennünk, hogy csak olyan rendezvényeket tudunk megszervezni, amelyre száz százalékban külső forrásokat tudunk bevonni. Bízom abban, hogy az immár hagyományos, szeptemberi Büszke Vidék Fesztiválunkra időben találunk ilyen pénzügyi forrást.

PÉLDA ÉRTÉKŰ SZÖVETKEZET ÉS GAZDÁLKODÁS

Korábbi nyilatkozatait ismerve mindig optimistán fogalmazott, most pedig nem csattan ki a pozitívumok felsorolásától.

Az ember néha megfárad az állandó szélmalomharcban. Amikor nehezebb időket él meg egy település, akkor rögtön hangosabb lesz az a réteg, aki minden döntésében és megnyilvánulásában a kudarcot keresi, ahelyett, hogy megpróbálna összefogni, és együtt megoldást keresni. Sajnos ezek a hangok felütötték a fejüket a településen, bár a többség az elmúlt hét év fejlődését tapasztalva a folytatás mellett áll ki. Egy pillanatra sem tettünk le Kengyel fejlődéséről. A képviselő-testületben ma is többségben vannak azok, akiknek nem mindegy, hogy milyen faluban élnek, és ők tesznek érte, hogy ide érdemes legyen hazatérni.

Eredményeik között a szociális szövetkezet – melynek az önkormányzat is tagja – példa értékű tevékenységet folytat. Miket emelne ki ebből?

Nagy lendülettel indult a szövetkezet, hiszen 34 millió forintot nyert az OFA pályázatán. Ebből megvásárolta az egykori vadászház épületét, ahol konzervüzemet hoz létre, és a közfoglalkoztatásban megtermelt javakat igyekszik majd feldolgozni itt. Tervben van egy jóléti horgásztó és ifjúsági szálláshely kialakítása is. Szintén a szövetkezet égisze alatt újabb hét munkahelyet is sikerült létrehozni a faluban. Nagy öröm számunkra, hogy az ezen a környéken az egykoron sokak által űzött szakmát, a cipőfelsőrész-készítést úgymond hazahoztuk. Ebben nagy segítségünkre volt egy lokálpatrióta helyi vállalkozó, akinek a cége bérmunkával bízta meg a szövetkezetet. A szociális szövetkezetben szeretnénk továbbra is munkahelyeket biztosítani a helyieknek.

TERMÁLVÍZZEL FŰTHETNÉK A KÖZINTÉZMÉNYEKET

Országosan elismert volt a közmunkaprogramjuk. Ahogy korábban a Sokszínű Vidék is megírta, sokan csodájára jártak például a termálvízzel fűtött fóliasátorban termelt kengyeli paradicsomnak. Sikerül fenn tartani a gazdaságokat?

Igen, még minimum két évig biztosan termelünk a termálvizes kertészetben és fóliasátrainkban is. Bízom abban, hogy még az idén megoldódhat a termálvíz végleges elvezetése. Pályáztunk a közintézményeink geotermikus fűtésére, így bevezetnénk a faluba a termálvizet.

Mikorra várható a pályázatok elbírálása?

Ezt a kérdést másfél éve én is számtalanszor feltettem már illetékes fórumokon. Tekintettel arra, hogy a tervek már két éve megszülettek, tovább nem lehet várni, és ez – hozzánk hasonlóan – valamennyi önkormányzatra igaz. Bízom abban, hogy még május folyamán kihirdetik a nyertes projekteket.

Közel egymilliárd forint pályázati forrást igényelt Kengyel a fejlesztésekre. Melyek ezek?

A már említett geotermikus projekt, valamint a kerékpárút költségvetése növelte meg a megpályázott összeget. Amennyiben a bírálók kedvezően döntenek Kengyel javára, valamennyi közintézményünk megújulhat, és ez újabb mérföldkő lehet a falu fejlődésében.

Bagimajorban is lesz útfelújítás?

Mondjuk inkább úgy, hogy helyreállítás. Az ottani utcákat is stabilizálnánk, feltöltenénk. Erre a beruházására pozitív döntés született, tehát elviekben rendelkezésünkre áll az anyagi forrás. Hamarosan a közbeszerzési eljárást is kiírjuk, reményeink szerint pedig a munkálatok a nyáron megvalósulhatnak.

NEM SZÚRJÁK SZÍVEN MAGUKAT

Az önkormányzat beszámolóban az olvasható, hogy 2017-ben a civil szervezetek támogatására nem jut pénz.

Talán ez a legfájóbb pontja az önkormányzat idei költségvetésének. Ennek ellenére támogatók felkutatásával, jótékonysági bálok szervezésével megpróbálunk segíteni minden egyesületnek. Nagyon jól tudjuk, hogy a Kunkorgó néptánc együttesnek új ruhákra van szüksége, vagy éppen a polgárőreink és a tűzoltóink üzemanyag költsége is kérdőjeles, de az utazások támogatásának hiányában galambászaink és a focistáink is csak összefogással tudnak eljutni a környékre. Nyári táboraink finanszírozása is kérdéses, de az önkormányzat ezeket is szeretné valamilyen formában támogatni. A helyzet nem könnyű, ám ha elfordulunk a civiljeinktől, olyan, mintha szíven szúrnánk a települést. Amíg én polgármester vagyok, harcolni foguk értük.

 

 

Ez jelenti most az optimizmust?

Ez is. Ami pedig örök bizakodásra ad okot, az a falunk szlogenje: Kengyel, ahol itthon vagyunk.

Olvasói sztorik