Virágzó vidékünk

Sétahajóról csodálják meg több ezer partifecske nászát

Ebben az évben sem marad el a fecskék tereplátogatása.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hét éve indította el a teleplátogató partifecske-hajózási programot, hogy lehetőséget nyújtson az érdeklődőknek megfigyelni a nászidőszakot élő madarakat. Idén május 13-án kerül sor az eseményre, melyen jó kétórás hajóút során csodálhatják meg az érdeklődők Európa legnagyobb kolóniája.

A szervezet közleményében ezt írja:

Tokajtól északra, a Felső-Tisza szakadásos partfalaiban találhatók Európa legnagyobb egybefüggő partifecsketelepei, melyek egyben a faj utolsó jelentős természetes fészkelőhelyei kontinensünkön. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a 2010-es fecskevédelmi évben indította el a teleplátogató tokaji partifecske-hajózási programot, melynek keretében megtekinthetők a sétahajó fedélzetéről a nászidőszakban nyüzsgő partifecske-kolóniák.

A Vonuló madarak világnapján szervezett túra szakmai vezetője Prof. Dr. Szép Tibor egyetemi tanár, a faj világszerte elismert hazai kutatója. A hajózás során ő mutatja be a partifecskéket, a vonuló madarak életét, a veszélyeztető tényezőket, és természetesen a hajózás során érintett Tisza-szakasz természeti értékeit.

A partifecske telepeken jelenleg a párválasztás zajlik, amely egyike a leglátványosabb időszakoknak e madárfaj életében. A száz és száz fészeküreggel átlyuggatott, természetes partfal szakadásoknál a hajó és a nézők feje felett nyüzsög az udvarlási lázban égő, magukat nem zavartató partifecskék több ezres kavalkádja – áll az MME közleményében.

A program keretében 2017. május 13-án, szombaton, három túravezetéssel egybekötött hajójárat indul a tokaji Boncidai Csárdánál lévő hajókikötőből.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik