Kibújtak a megmentett tojásokból az első túzokcsibék

Az 1978 óta működő dévaványai Túzokvédelmi Állomáson eddig már csaknem 700 madarat repatriáltak.
Kapcsolódó cikkek

A most előbújt két apróságot hamarosan újabbak követhetik, mivel másik két tojás is kelés előtti állapotban van. Utóbbiakat a Kiskunságból, előbbieket pedig a Körös-Maros Nemzeti Park területéről mentették korábban. Egyelőre csupán ez a két túzokcsibe és a két tojás van az állomáson, de a mezőgazdasági munkák zöme még csak most kezdődik, így előfordulhat, hogy újabb tojásokat kell menteniük.

Kerítés védi a ragadozóktól az egymillió forint értékű fiókákat
15 sikeres fészkelést regisztráltak a szakemberek, többségükben egy fiókával.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén 1978 óta működő dévaványai Túzokvédelmi Állomáson eddig csaknem 700 madarat repatriáltak. Az ország minden részéről ideszállított tojásokból kikelt csibéket egészen addig nevelik, amíg alkalmasakká nem válnak arra, hogy vad fajtársaik között önálló életet éljenek.

Fotó: Wikimedia Commons

Mivel a túzok nagyon érzékeny madár, így a csibék felnevelése rendkívüli odafigyelést kíván. A megfelelő hőmérséklet és táplálék biztosítása mellett a fiatal madaraknak nagyon sok sétáltatásra, mozgatásra is szükségük van, e nélkül életképtelenné válnak, elpusztulnak – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park weboldalán.

Kiemelt kép innen.