Virágzó vidékünk

Megkezdődött a túzok látványos szerelmi tánca

A tojók választják ki a számukra legimpozánsabb kakast.

Magyarország egyik legnagyobb túzokállománya a Körös-Maros Nemzeti Parkban, a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él. A napokban megkezdődött látványos szerelmi táncuk, a túzokdürgés – olvasható a nemzeti park weboldalán.

A dürgés egy jelzés a kakasok részéről a tojók felé arról, hogy párzásra készek. Bonyolult táncukkal a párosodás reményében magukhoz szeretnék csalogatni a tojókat. Ilyenkor a kakas a szárnyait leereszti és kifordítja, nyakát hátrahajtja és a torokzacskójába 5-6 liter levegőt pumpál. Farktollait a hátára borítja, s így az egyszerű, szürke-barna-fekete mintás túzoktest egy lassan kinyíló fehér rózsához válik hasonlóvá.
Fotó: MTI – Kovács Attila
Az élénkzöld tavaszi pusztán a tojók könnyen felfigyelnek ezekre a fehér foltokra, és amikor érzik párosodási késztetésüket, akkor megkeresik a számukra legimpozánsabb kakast. Nagyon fontos, hogy a klasszikus, évről-évre használt dürgőhelyeken megfelelő nyugalom, háborítatlanság legyen, mivel így tudnak biztonságosan találkozni a párosodás reményében a tojók és a kakasok.
A Körös-Maros Nemzeti Park mindhárom túzokos területén (Dévaványa térsége, Csanádi puszták, Kis-Sárrét) javában tart a túzokdürgés. E különleges tavaszi látványosságot mindhárom helyen szakvezető kíséretével tekinthetik meg a látogatók. Ezen alkalmakkor nagy nagyítású spektívek segítségével figyelhetik meg az egyébként szabad szemmel alig látható dürgési folyamatot. A túzok félénk, óvatos madár, nem szereti az ember közelségét, rendszerint az utaktól, településektől távol éli az életét, de a nemzeti park igazgatósága ebben az időszakban tudja biztosítani a megfigyelés lehetőségét megfelelő technikai felszereléssel, a madarak zavarása nélkül.
Fotó: MTI – Kovács Attila
A dürgés hajnali 5 órától nagyjából 10 óráig, délután pedig 16.00 – 20.00 óra között figyelhető meg. A szakvezetéses túrákról bővebb információk a nemzeti park weboldalán találhatók.
Kiemelt kép: MTI – Kovács Attila
Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.