Virágzó vidékünk

A mi kis falunk, ahol titkos pénzverde működött

Barlangjai is vannak, melyek rablótanyául szolgáltak.

Az RTL Klub “A mi kis falunk” című sorozatában lett ismert Pajkaszeg, valódi nevén a Pilisszentlélek, a Pilis-hegység egyik gyöngyszeme. A ma közigazgatásilag Esztergomhoz tartozó településrészen a legutóbbi adatok alapján alig háromszázan élnek, történelme ugyanakkor kevésbé ismert, pedig a környék már az őskorban is lakott volt. Az 1280-as évek végén elkészült Árpád házi királyok vadászkastélyának romjai ma is láthatóak: az egyik domboldalban ott állnak előttünk a pálos kolostor 1985-1992 között feltárt maradványai.

Fotó: Sárosi Attila

Egy viszont tény: a sorozat népszerűségének köszönhetően jelentősen megnőtt a faluba, és a Teca kocsmájába látogatók száma.

Fotó: Sárosi Attila

A mi kis falunk, Pilisszentlélek neve 1907-ig Szentlélek volt, de használták a Szent-Lélek, Huta-Szent-Lélek elnevezést is. A környéket minden irányból a Pilis erdővel borított hegyei uralják. Pilisszentlélek a dobogókői út mentén, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, Pest megye határán, egy völgyben terül el.

Fotó: Sárosi Attila

Sárosi Attila, esztergomi lokálpatrióta a a város településrészéről sok érdekességet leírt.

Teca kocsmája – mint a filmben – valóban italmérésként funkcionál, teraszáról szemmel tartható valamennyi érkező és távozó jármű. A hely nemcsak a filmben játszik központi szerepet, hanem Pilisszentlélek helytörténetében is kiindulópont. A török alatt elnéptelenedett faluba a pálosok az 1700-as évek elején üveges mestert telepítettek, akinek műhelye a mai kocsma volt, ezért a falu régi lakói még ma is Hutának hívják a települést.

A templom mellett található az egykori iskola épülete, melynek elődje még 1790-ben kezdte meg a működését. A falumúzeumba, mely hivatalosan nem tart nyitva, telefon útján lehet bejelentkezni. A szépen helyreállított épületben berendezett falumúzeum egy jellegzetes, pilisi-szlovák népi építészeti jegyeket magán hordozó ház, ahol a község helytörténeti és néprajzi gyűjteménye kapott helyet. A tisztaszobát és konyhát eredeti funkció szerint rendezték be, a hátsó szobában régészeti leletek és dokumentumok, iratanyagok találhatók, míg a kamrában és istállóban az egykori gazdasági, gazdálkodási eszközök tekinthetők meg.

Fotó: Sárosi Attila
Fotó: Sárosi Attila

Pajkaszegnek a filmben nincs temploma, a forgatásnak helyszínt adó falu is csak az 1760-as évektől tudhat magáénak egy kis, torony nélküli kápolnát. Ennek a helyére az 1800-as évek közepén épült templom, ami később, 1938-ban bővült ki két oldalhajóval. A templom előtt egy szép székelykapu áll, melyet erdélyi fafaragók készítettek 1984 pünkösdjére

– fogalmazott Sárosi Attila.

Fotó: Sárosi Attila

A Wikipédia azt írja, hogy Pilisszentlélek területén egyébként számos barlang található: Tűfok-, Bivak-, Legény- és Leány-barlang, amelyek a történelem során rablótanyául szolgáltak. Feltárások szerint a Legény-barlangban egykor titkos pénzverde működött.

Fotó: Sárosi Attila

Pilisszentléleken több mint 100 éves óvoda is működik. A településen a hagyományőrzés is fontos, a helyi pávakör nagy múlttal rendelkezik.

Kiemelt kép: Sárosi Attila

Olvasói sztorik