Virágzó vidékünk

Vadvirágok színesítették be a kőszegi arborétumot

Május második felében a legszebb a terület.

Igazi színkavalkádban lehet része annak, aki májusban ellátogat a kőszegi Chernel-kert Arborétumba. Az évszakhoz képest meleg időjárásnak köszönhetően a kora tavaszi növények ugyan gyorsan elvirágoztak, de így sem marad ékes virágok és édes illatok nélkül a látogató – olvasható az Őrségi Nemzeti Park weboldalán.

Az arborétum története

A Chernel-kert Arborétum Kőszeg északkeleti részén, a Címerpajzs dűlőben található. Egykor a Chernel-család mintegy 1,5 hektáros gyümölcsöskertje volt, majd Chernel István ornitológus emlékkertté, madárvédelmi mintateleppé alakította. Az arborétum kialakításához 1898-ban fogott hozzá, fákat ültetett, majd sűrű sövényeket telepített, hogy a madarak jó fészkelő- és búvóhelyeket találhassanak. Chernel István utódai többé-kevésbé megpróbálták a park értékeit megtartani, a II. világháború után viszont államosították, és gazdálkodóknak adták bérbe. A pusztulástól végül Horváth Ernő, a Vas Megyei Múzeumok igazgatóhelyettese mentette meg: a kert 1965-ben a múzeum birtokába került. Még abban az évben az Országos Természetvédelmi Hivatal védetté nyilvánította.

Tergeboglár – Fotó: Wikimedia Commons

A kertet Retkes József tervei alapján rekonstruálták, a szomszédos kertek megvásárlásának köszönhetően területe 1972-re 2,6 hektárra nőtt. Az arborétumot és társintézményeit 1992-ben bezárták, és csak két év múlva nyitották meg újra, amikor a Fertő-Hanság Nemzeti Park kezelésébe adták. 1998-ban alakították ki a védett növényeket bemutató tanösvényt. 2002-ben az intézményeket az akkor alakult Őrségi Nemzeti Parknak adták át, és ekkor elkezdték a besűrűsödött kert felújítását.

Májusi különlegességek

A Tornay-kapun belépve rögtön a gyöngyvirágok ligete fehérlik. Ez a különleges növény kedveli az árnyékos élőhelyet és a nyirkos talajt, ezért az arborétumban élő állománya évről évre növekszik. Tovább haladva változatos korú és méretű havasszépék szegélyezik az ösvényt. Virágaik a halvány rózsaszíntől a mélyvörösig számos színváltozatban nyílnak, idősebb példányaik pedig a három méteres magasságot is elérik.

Gyöngyvirág – Fotó: Wikimedia Commons

A védett növényeket bemutató tanösvényen is jócskán akad látnivaló. Most virágzik a zergeboglár, amely hazánkban jégkorszaki maradványfaj és egy örökzöld törpecserje, a henye boroszlán (Daphne cneorum), amely dolomit sziklagyepeken, mészkerülő erdőkben él. A harangláb sarkantyús, lila sziromleveleivel hívja fel magára a figyelmet. Hozzá hasonlóan különleges a réti iszalag, melynek bókoló virágai a következő hetekben nyílnak.

Réti iszalag – Fotó: Wikimedia Commons

A kert madárdaltól hangos, különösen a reggeli és a késő délutáni órákban. Ilyenkor gyakran kerülnek a látogatók szeme elé az élelem után kutató, ezidőtájt tojásaikon kotló, vagy fiókáikat nevelő énekesmadarak is.

 

Kiemelt képünk (harangláb) illusztráció – Fotó:Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik