Virágzó vidékünk

Illatfelhőben úszik Zala virágos csodája

Illatfelhőben úszik Zala virágos csodája

Korábban átjárhatatlan akácos borította a sajátos mikroklímájú területet.

2010-ben a megyei napilap kezdeményezésére választották meg Zala megye 7 csodáját. A megtisztelő címet a bödei energiadomb, a Keszthelyi öböl. a Cserszegtomaji kútbarlang, a Hévízi gyógytó, a Kovácsi-hegy bazaltfolyosója, a Kis-Balaton és a zalaegerszegi Azáleás-völgy érdemelte ki. Utóbbi a zalaegerszegi Alsóerdő kedvenc kirándulóhelye, mely tavasszal kínálja a legtöbb csodálatos látnivalót a kikapcsolódni vágyók számára. Hódos Tamás fotóriporter a napokban ezt a gyönyörűséget örökítette meg felvételein.

A színpompás, csodálatos illatú azálea, más nevén rododendron vagy havasszépe április végén, májusban borítja virágba a tájat. Érdemes többször is visszatérni ide, mert az egyes fajták virágzási idejének eltérése következtében folyamatosan változik a völgy. Illata leginkább csak a sárga virágú (kaukázusi) azáleának van, ez az illat viszont az egész völgyet belengi.

Az Azáleás-völgyet Fatalin Gyula erdőmérnök ötlete nyomán a Jeli Arborétum példájára hozták létre egy átjárhatatlan akácosból. A hetvenes években egzóta növényeket telepítettek be kísérleti jelleggel a sajátos mikroklímájú völgybe. Elsősorban Jeliből szerezték be a csemetéket. A hegyvidéki hangulatot árasztó környezetben a gyűjtemény később arborétum jellegűvé vált.

A völgyben megtalálható a kolorádói jegenyefenyő, mamutfenyő, szerbluc, szitkaluc, európai és japán vörösfenyő, simafenyő, kaukázusi jegenyefenyő, zöld- és kékduglász, valamint különböző tuják. A völgy egész évben szabadon látogatható – olvasható a Zalaerdő Zrt. weboldalán.

Kiemelt kép: Hódos Tamás

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik