Ez a Badacsony egyik legszebb nádtetős családi nyaralója

A felújítás során nád került a pala helyére.
Korábban a témában:

A Mérmű Építész Stúdió 1980-ban alakult műemlék-helyreállítási főprofillal, ám az utóbbi tizenöt évben főként hagyományőrző családi házak tervezése vette át ennek helyét elsősorban a Balaton-felvidéken. Munkáikért több rangos szakmai díjat is átvettek.

Csodás parasztházak, melyek minden porcikájukban őrzik a hagyományt
Amikor felsejlik a múlt minden szépsége. Kívül és belül.

Gyönyörű kivitelezéseik között szerepel egy badacsonytomaji családi nyaraló: megbízójuk egy hetvenes években, meglehetősen rossz közlekedési rendszerrel tervezett épület átszabásának igényével kereste meg az irodát. A munkálatokról a következőket írták:

A kivitelezés során ami megmaradhatott megmaradt – falak, közbenső födémek – aminek mennie kellett, ment. Így került a tetőn a pala helyére nád – alatta beépített tetőtérrel –, illetve ezen elv mentén racionalizálták az alaprajzot, melynek köszönhetően már a bejárati ajtóból a nappalin át feltárul a Balaton csodálatos látványa. Nagy fejtörést okozott az átlagosnál nagyobb épülettömegnek a Balaton-felvidék építészeti hagyományba illesztése. Huszárvágásként a századforduló hangulatát megragadó faveranda kialakítása mellett döntöttek, az eredmény pedig a fotón látható.

Ilyen volt

Ilyen lett

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.