Virágzó vidékünk

Képeskönyvben mutatja meg sokszínű arcát a Balaton-felvidék

A kötet a tájegység természeti kincseiről, épített örökségéről, növény- és állatvilágáról ad keresztmetszetet.

Megjelent Zóka Gyula: A Balaton-felvidék című képes albuma, melyet kedden Zalaegerszegen a Göcseji Múzeumban mutattak be. A kötet a Balaton-felvidék természeti kincseiről, épített örökségéről, növény- és állatvilágáról ad keresztmetszetet.

A Balaton-felvidék természeti kincsekben gazdag táj, amely mindig tud újat mutatni. Az album képanyaga újszerűen mutatja be a Balaton-felvidék történetét, természeti szépségét, geológiai képződményeit, kulturális emlékeit, néprajzát és a tájhoz kapcsolódó legendákat

– mondta a szerző.

Fotó: Pixabay

A Keszthelyi-fennsíkon, a Tapolcai- és a Káli-medencében, a Tihanyi-félszigeten és Balatonkenesén készült képek felidézik a legendákat és dokumentálják a történelmi eseményeket. Az albumban egyebek mellett a tihanyi apátság 1055-ben kiadott alapító leveléről készült fotó is látható. Felvétel készült a Veszprém-völgyi apácák monostoráról is.

Köveskálon pompázik a Káli-medence egyik legszebb portája
Gazdaságos az épület, ahogyan egykor falun szerettek építkezni.

A Balaton-felvidékhez számos népmese, legenda kapcsolódik: a színes album lapjain megjelenik a Kisfaludy-ház felett található badacsonyi rózsakő képe, amely a helyi legenda szerint a varázserővel bír. Népmesei magyarázata van a balatonudvari temető 18-19. századból származó szív alakú, népi barokk stílusú mészkő sírköveinek is. Az ország egyetlen halászkápolnája – a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna – a 40 halász történetét őrzi.

Szív alakú sírkövek mesélnek a múltról Balatonudvariban
Csupán egy legenda őrzi a feltételezett készítő kilétét.

Zóka Gyula megörökítette fotóin a tájegység jellegzetes növény- és állatvilágát, a természeti képződményeket, a barlangokat, a Gyenesdiás közelében készült képen például a Vadlán-lik látható.

A falvakról készült fotók nagy része légi felvétel, emellett a dombtetőről, kilátó tetejéről készült képek nyújtanak panorámát a felvidékről. Az albumban megtalálhatók a Szent György-hegy híres építményei, a Tarányi présház és a Lengyel-kápolna.

Toszkánához és Provence-hez hasonlítják a Balaton-felvidéket
A Mastercard által kiadott útikalauzban Európa legcsábítóbb, 44 kevésbé ismert helyét gyűjtötték össze.

A Balaton-felvidék bányáiról több fotó is készült: Sümeg határában az őskori tűzkőbányáról, a mogyorósdombi kovakőbányáról, a Hegyestű bazaltbányáról, amely jelenleg geológiai bemutatóhely, a badacsonytördemici elhagyott bányáról, ahol a bányászok tiszteletére emlékművet állítottak.

A Balaton-felvidék című képes album ismertető szövegét Matyovszky Márta írta, a kötet szerkesztője Nádori Attila. A gazdag képanyagot tartalmazó, reprezentatív kötet a Kossuth Kiadó gondozásában magyar és angol nyelven jelent meg – írta az MTI.

Kiemelt kép: Mérmű Építész Stúdió

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik