Virágzó vidékünk

Szív alakú sírkövek mesélnek a múltról Balatonudvariban

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 08. 29. 07:37

Csupán egy legenda őrzi a feltételezett készítő kilétét.
Korábban a témában:

A Balatonudvariban lévő, szív alakú sírkövekkel teli temetőt az 1770-80-as években nyitották meg a református és római katolikus hívek számára. Hasonló sírkövek máshol is előfordulnak a Balaton-felvidéken, de ilyen nagy számban  csak itt láthatóak. A szív alakú sírkövek különlegességnek számítanak, műemlékileg védettek.

Sokszor felvetődött már a kérdés, ki és miért faragta szív alakúra a sírköveket, de határozott választ nem említenek a korabeli feljegyzések.

A legenda szerint a sírkövek elkészítése a község egykori ezermesteréhez köthető, aki fejébe vette, és többszöri próbálkozás után meggyőzte Balatonudvari lakosságát, hogy a sírköveiknek csakis olyan alakúnak szabad lennie, mint az ember szívének:

Hiszen a halott szíve is kővé válik. Előbb porrá, azután kővé.

Állítólag az utolsó szív alakú sírkő éppen az ezermesteré volt, és a sors fintora, hogy azt is ő maga faragta.

Eötvös Károly így mutatta be a temetőt „A balatoni út vége” című írásában:

Volt Balatonudvariban valaha egy szegény ember, valami furcsa ember, találékony elme, olyan falusi ezermester. Kitalálta, hogy a sírköveket szív alakúra kell faragni. Legyen lába, amelyet elültessenek a sírban nyugvó fejéhez, de ami kimarad a földből, olyan legyen az, mint az ember szíve. Arra jöjjön rá az írás. Ez illik a holtakhoz is, az élőkhöz is.

Hatvannál több szív alakú sírkő található a temetőben, melyek többsége az 1800-1850 közötti évekből származik. Némelyiken jól látszik, hogy a kőfaragásban és helyesírásban is járatlan helyi kőfaragók munkája lehet, bár az idő több helyen már olvashatatlanná tette a feliratokat.

Fotók: Bódi Katalin

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Embargoed to 0001 Friday October 14
Undated handout photo of an illustration by Mark Burgess of Winnie-the-Pooh and Penguin, a new character who will feature in the Winnie-the-Pooh sequel The Best Bear In All The World. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Friday October 14, 2016. The sequel has been inspired by a photograph of AA Milne and his son with a toy penguin, and is being published in October to mark the 90th anniversary of Winnie-the-Pooh. See PA story ARTS POOH. Photo credit should read: Trustees of the Pooh Properties/The Shepard Trust/PA Wire
NOTE TO EDITORS: This handout photo may only be used in for editorial reporting purposes for the contemporaneous illustration of events, things or the people in the image or facts mentioned in the caption. Reuse of the picture may require further permission from the copyright holder.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.