Virágzó vidékünk

Szív alakú sírkövek mesélnek a múltról Balatonudvariban

Csupán egy legenda őrzi a feltételezett készítő kilétét.
Korábban a témában:

A Balatonudvariban lévő, szív alakú sírkövekkel teli temetőt az 1770-80-as években nyitották meg a református és római katolikus hívek számára. Hasonló sírkövek máshol is előfordulnak a Balaton-felvidéken, de ilyen nagy számban  csak itt láthatóak. A szív alakú sírkövek különlegességnek számítanak, műemlékileg védettek.

Sokszor felvetődött már a kérdés, ki és miért faragta szív alakúra a sírköveket, de határozott választ nem említenek a korabeli feljegyzések.

A legenda szerint a sírkövek elkészítése a község egykori ezermesteréhez köthető, aki fejébe vette, és többszöri próbálkozás után meggyőzte Balatonudvari lakosságát, hogy a sírköveiknek csakis olyan alakúnak szabad lennie, mint az ember szívének:

Hiszen a halott szíve is kővé válik. Előbb porrá, azután kővé.

Állítólag az utolsó szív alakú sírkő éppen az ezermesteré volt, és a sors fintora, hogy azt is ő maga faragta.

Eötvös Károly így mutatta be a temetőt „A balatoni út vége” című írásában:

Volt Balatonudvariban valaha egy szegény ember, valami furcsa ember, találékony elme, olyan falusi ezermester. Kitalálta, hogy a sírköveket szív alakúra kell faragni. Legyen lába, amelyet elültessenek a sírban nyugvó fejéhez, de ami kimarad a földből, olyan legyen az, mint az ember szíve. Arra jöjjön rá az írás. Ez illik a holtakhoz is, az élőkhöz is.

Hatvannál több szív alakú sírkő található a temetőben, melyek többsége az 1800-1850 közötti évekből származik. Némelyiken jól látszik, hogy a kőfaragásban és helyesírásban is járatlan helyi kőfaragók munkája lehet, bár az idő több helyen már olvashatatlanná tette a feliratokat.

12 fotó megtekintése

Szív alakú sírkövek mesélnek a múltról Balatonudvariban

Szív alakú sírkövek mesélnek a múltról Balatonudvariban

Fotó megosztása:

Fotók: Bódi Katalin

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.