Virágzó vidékünk

Beindult a dunavirágzás, kérészek tízezrei rajzanak

Beindult a dunavirágzás, kérészek tízezrei rajzanak

A természetvédelmi oltalom alatt álló dunavirág (Ephoron virgo) a megszokottnál korábban kezdte még a napokban is zajló rajzását (nászrepülését), írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

E szerény, rejtett lárvakort élő vízi lények, most sosem látott tömegben keresik párjukat, csodálatos, de annál rövidebb nászrepülést produkálva.

Potyó Imre

Miután ezek a rövid életű kérészek éjszaka kezdik keresni párjukat, így számukra létfontosságúak a tájékozódást segítő fények. Ha élőhelyük közelében nincs mesterséges fényforrás, akkor a Hold és a csillagok fényjelei jelzik számukra a helyes irányt.

Potyó Imre

A sötétedés utáni tömegrajzást azonban megzavarja a közvilágításból eredő fényszennyezés. A hagyományos ökológiai fényszennyezés (a közvilágítás vonzó hatása) és a közelmúltban felfedezett poláros fényszennyezés (az aszfalt és a vízfelszín optikai hasonlósága) ugyanis egymás hatását erősítve, ökológiai csapdaként hat viselkedésükre. A hidak lámpáinál kialakuló fénycsapdában a dunavirágok az aszfaltútig érő csóvákat alakítanak ki, végül pedig a számukra vizet utánzó aszfaltra petéznek és elpusztulnak.

Potyó Imre

A kutatók a megoldást a hidak aljára szerelt speciális, védő fénysorompó beüzemelésében látják: ez a víz felett tartaná a kérészeket, ezáltal petéik a folyóvízbe süllyedhetnének.

Potyó Imre

Potyó Imre fényképész a Sokszínű Vidék megkeresésére elmondta, július közepén már jeleztek rajzásokat Kismarosról, Sződligetről. Azok még kisebb, pár százas előrajzások lehettek. Ő július 25-től rendszeresen kijárt Gödre és tíz estén át figyelte a változó számú, de legtöbbször csúcsrajzásokat vasárnapig.

Potyó Imre

A dunavirágok hatalmas rajzásai egy adott partszakaszon sokszor megismétlődhetnek, akár több mint 10 estén át. Gödön már 12 napja megfigyelhetők. A teljes Duna-szakaszon repülhetnek, idén például erős rajzásokról számoltak be Kulcs településnél, Zebegény, Kismaros, Nagymaros, Vác, Sződliget, Göd, Tahitótfalu környékén és még Budapesten is. Vasárnap is láttak a legjobb budapesti helyszínen kérészeket, a Rákóczi hídnál, de az Erzsébet hídnál, Megyeri hídnál, Lánchídnál is

– nyilatkozott lapunknak a fotós.

Potyó Imre

Elmondta, a dunavirágok tömegessége a 2012/2013-as évben tapasztalt hatalmas számhoz hasonlít. Mint ismert, előtte több évtizedre eltűntek, vagy nagyon lecsökkent a számuk a Dunában, valószínűleg a vízminőség javulása miatt tértek vissza

Az ország legjobb helye a tahitótfalui Tildy Zoltán híd környéke, a kutatók is ott vizsgálódnak elsősorban, de nemcsak a Dunán, hanem mellékfolyóiban is, például az Ipolyon, Rábán is szép számmal repülnek általában július végétől augusztus közepéig, végéig ezek a törékeny, 2-3 cm-es rovarok.

Potyó Imre

Mint fogalmazott, este 22 óra után indul meg az úgynevezett kompenzációs raj, ami főként a megtermékenyített nőstényekből áll. Ezek a hatalmas, felfoghatatlan tömött kérészfelhők teljesen ellepik az embert, ha begázolunk közéjük a vízbe.

Farkas Alexandra

Kapcsoljuk le a lámpát és élvezzük, hogy a sötétlő vagy a városoktól gyengén fénylő égbolt még jobban elsötétül. A millió szárnyak zizegő hangja és a finoman nekünk szálló nedves bőrük felejthetetlen élményt nyújt. Ez a hatalmas raj kb 23 óráig száll, majd végelgyengülésben a vízbe hullanak petecsomóikkal együtt.

Potyó Imre
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik