Így ragyog az éj leple alatt az ország teteje

A fiatal túravezető fotóival teszi még emlékezetesebbé a természetben tett sétákat.
Kapcsolódó cikkek

Az ország csúcsára nem csak fényes nappal, hanem az éj leple alatt is érdemes bepillantani, hiszen különleges élményben lehet része annak, aki ellátogat Kékesre. Most éppen a tél közeledtével gyönyőrű havas táj, egyúttal kifejezetten hideg várja a Magyarország legmagasabb hegyére látogatókat.

Fotó: Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi

Demecs Norbi a Kékes és Galyatető ismert túravezetője nem csupán a nagy sétákat kedveli, hanem fotósként is szereti megörökíteni a természet kínálta gyönyörűségeket. November 28-án éjjel éppen egy éjszakai túra közben fényképezett, hogy ezzel is kedvet adjon a természetjáróknak egy kellemes kékestetői kiránduláshoz.

A 2018/2019-es szezonban először november 19-én, Erzsébet napján esett számottevő hó, ám ez hamar elolvadt. Az újabb havazás 27-én hozott közel 10 cm-es hótakarót a Mátra magasabb csúcsaira. A sípálya jelenleg nem üzemel, de ha az időjárás engedi, hamarosan elkezdődhet a síszezonra való felkészülés, ugyanis a hóágyúk bevetése és a természetes havazás együttesen már elegendő alapot biztosítana a minőségi sportolásra. A csúcson várhatóan a következő hét elejéig kitart a havas táj látványa, ugyanis napközben is -7°C környékén mozog a levegő hőmérséklete

– mondta érdeklődésünkre a túravezető.

Fotó: Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi

Demecs Norbitól azt is megtudtuk, hogy december 2-án, advent első vasárnapján rendezik meg az év egyik legmeghittebb, leghangulatosabb rendezvényét, az Advent a Kékesen elnevezésű hegyi vásárt. Az Angyalok tisztásán felállított kis házikók, az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtása és az ünnepi műsor, a havas táj különös adventi hangulatot varázsol minden évben a csúcsra. Ezen a napon vezetett túrák is indulnak: 8.45-kor Sástóról egy kalandosabb, nehezebb csúcshódító túra fel a Kékesre, 13.15-kor pedig egy rövidebb, könnyebb, úgynevezett Első lépés a természetbe! túrán ismerhetik meg Kékestetőt meglátogató  vendégek.

Fotó: Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi
Fotó: Demecs Norbi

Tehát: sapkát, kesztyűt, sálat fel és irány a Kékes!

Kiemelt kép: Demecs Norbi