Virágzó vidékünk

Ez Magyarország közepe

Általános nemzetközi gyakorlat, hogy az országok középpontját az erre illetékes szervek megjelölik. Magyarország földrajzi középpontjának megjelölésére az állami és társadalmi szervek részéről tapasztalható érdeklődés nyomán vállalkozott az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal.

Eszerint hazánk földrajzi középpontja Pusztavacs területén található az északi szélesség 47 fok 11 perc és a keleti hosszúság 19 fok 30 perc metszéspontjában, olvasható a település honlapján.

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A középpont az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal által felállított jeltoronnyal vált igazán vonzó turisztikai célponttá.

A tornyot Kerényi József tervezte, a napóra Gáti Gábor szobrász munkája. A jeltorony egy 11 méter magas, nyolcszögű gúla vasbeton vázon vörösfenyő deszkafedéssel. Tetején aranyszínű félgömb álló toronycsúcs jelöli a pontot, írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A jeltorony a pontszerű megjelölésen túl a természettudományi ismeretterjesztést is szolgálja, mint laikusok számára is használható csillagászati földrajzi megfigyelőhely.

A jeltornyot 1978. december 23-án avatták fel. 1985-ig évente itt a Képes Újság hetilap nagy béketalálkozókat rendezett, amelyeken a résztvevők száma minden hazai rendezvényt felülmúlt, több százezret tett ki az ország minden részéből ideigyekvők száma.

MTI Fotó: H. Szabó Sándor

A mindenféle infrastruktúra nélküli területen táborozók, éjszakázók évente mértéktelen károkat, pusztítást okoztak. Az 1984-es botrány után az ott tervezett népünnepélyeket nem tartják meg. Jelenleg a területet különösebb veszély nem fenyegeti, de a valamennyi őrizetlenül lévő értéket tönkretevő vandalizmus károkat okoz.

Magyarország jellemző pontjai között az ország közepét a Magyar Természetbarát Szövetség is megjelölte faragott tölgyfa oszlopon álló bronz jelvénnyel. A jelvény kör alakú, zöld mezőben fehér színű Magyarországon piros pont jelzi a nevezetes helyet. A rajz háttere aranyszínű szélrózsa.

A Honvédelem honlapján arról is olvashatunk, hogy a leginkább sátorra emlékeztető építmény tulajdonképpen mintegy 3200 méterrel távolabb van az ország valódi középpontjával. Az ugyanis a laktanya kerítésén belül, az egyik raktárépület közelében, egy erdős részen található.

Ez Magyarország leghosszabb nevű települése
Budapesttől alig 67 kilométerre fekszik egy 16 betűs falu.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik