Beteg lucerdőket irtanak ki az Őrségben

A monokultúrában ültetett lucfenyők sebezhető és szegényes élőhelyet nyújtanak az élővilágnak is.
Kapcsolódó cikkek

Leromlott állapotú, évek óta sínylődő középkorú lucfenyveseket vágnak ki az Őrségben, hogy értékes erdeifenyő elegyes tölgyes erdőkké alakíthassák át – írja az Őrségi Nemzeti Park. A beteg erdők felszámolását és az újratelepítéseket  a „Bolygatott erdei élőhelyek rekonstrukciója” című pályázati projektből finanszírozzák.

A rendszeresen felázó talaj most nehezíti a munkálatokat, amelyek ilyenkor szünetelnek.

A Kondorfa és Őriszentpéter határában kivágott erdők helyén ősszel a csemeteültetéssel folytatódnak majd a munkálatok, amelyek során számos elegyfafaj és cserje is elültetésre kerül, fokozva az élőhelyi változatosságot és kielégítve sok madár és rovarfaj igényeit

– írják az őrségi honlapon.

Miért betegedtek meg az őrségi  lucerdők?!

A kevés csapadék miatt is lecsökkent a faegyedek ellenálló képessége, a szú populációk felszaporodtak és a betegeskedő faegyedek végső pusztulását okozzák.

Az erdészek reményei szerint az Őrségben jellegzetes és sokkal ellenállóbb erdeifenyő elegyes tölgyesek sokkal ellenállóbbak lesznek a lucfenyveseknél. Élőhelyként fognak szolgálni számos védelem alatt álló növény- és állat-fajnak, például a nagy tarka harkálynak, henye boroszlánnak, hamvas küllőnek, de a nagy szarvasbogárnak is.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay