Virágzó vidékünk

Tündérkertet avattak az Őrségben

Olyan fákat ültettek, amelyek csak Szalafőn jellemzők.

Tündérkertet avattak július 20-án, szombaton Szalafőn: az őrségi falu központjában lévő kis kertben hagyományos őrségi gyümölcsfákat ültettek még tavasszal, most került sor a kert ünnepélyes átadására – írta a Vaol.

A Szalafőre kerülő oltványokat az őriszentpéteri Csörgőalma gyümölcsöskertben nevelték  addig, amíg azok meg nem erősödtek. A gyűjteményben pár hónapos alma, körte, szilva és cseresznyefák találhatók, amelyeket vegyszermentesen nevelnek, ahogy a régiek tették. A kertet kerítés védi a vadaktól.

A kis fákat Kovács Gyula erdész, pomológus oltotta be: a kertbe olyan facsemeték kerültek, amelyek csak Szalafőn jellemzők, másutt az Őrségben nem lehet megtalálni azokat.

Az eseményen a település legifjabb tagját, az egy hete született Molnár Budát is köszöntötték. Ahogy a Tündérkerteknél szokás, a kisfiú is kapott egy fát – sózókörte fát. Ám nem csak Buda lesz tiszteletbeli fatulajdonos: a jövőben minden születendő szalafői gyermek kap majd egyet.

Kiemelt képünk nem a helyszínen készült – A felvételen Kovács Gyula pórszombati erdész, a Tündérkert mozgalom egyik kezdeményezője egy virágzó gyümölcsfa csemetét néz Demes-hegyi birtokán. A mozgalom célja, hogy a Kárpát-medence kihalófélben lévő őshonos gyümölcsfáit megmentsék (Fotó: MTI/Varga György)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik