Kertünk-Portánk

Nemesítés mentheti meg a kipusztulástól a szelídgesztenyét

Néhány éve egy Japánból származó kórokozó pusztítja a Magyarországon őshonos szelídgesztenyefa állományt, de most megoldást találtak a problémára. Megindult a nemesítés: ellenálló ázsiai fajtákat kereszteztek a kiváló minőségű európai fajtákkal.

Hazánkban körülbelül 500 hektáron termesztünk gesztenyét, az éves termés 200-500 tonna. Hagyományos termőtájai a Duna-kanyarban, Zala, Vas és Somogy megyében találhatók, mondta el Zsigmond Richárd, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósága vezetője a Magyar Mezőgazdaságnak.

A szelídgesztenye igen értékes táplálék, hiszen magas rost- és C-vitamin-tartalmú, sok benne a vas, a kalcium, a magnézium, a foszfor és a kálium, ezáltal hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz, ráadásul nagyon finom.

Sokféleképp hasznosítható a gesztenye, a legtöbben héjában sütve, vagy gesztenyepürének elkészítve fogyasztjuk, de párosíthatjuk sültekkel, vadakkal is, gesztenyeméz, és lekvár is készíthető belőle.

Így készül az igazán finom sült gesztenye, 4 tippel segítünk
Nem mindegy azt sem, hogy milyen gesztenyét választunk.

Mint a legtöbb héjas gyümölcshöz, a gesztenyéhez is lehet szarvasgombát telepíteni, mondta el a lapnak Gógán Andrea kutató. Magyarországon sokféle, kiváló minőségű szarvasgombafaj él, amelyekkel a gesztenye gyökérzetét is be lehet oltani, ezáltal az elültetett fa a föld alatt is termést ad.

Kiemelt kép: unsplash.com

Olvasói sztorik