Otthon készült

Így készül az igazán finom sült gesztenye, 4 tippel segítünk

Az ízletes sült gesztenyének is vannak titkai. Most eláruljuk, hogyan kerüljön mennyei finomság az asztalra.

Az ősz egyik legkiválóbb, legjellegzetesebb, legízesebb termése a szelídgesztenye. Persze ne keverjük a vadgesztenyével, azt egészen más célra teremtette a természet. A sült szelídgesztenye  illata semmihez sem fogható, és elkészítése sem okozhat egy háziasszonynak sem gondot. Néhány trükköt mindenesetre nem árt tudni a sikerhez. Ebben volt segítségünkre az nlcafe.

Fotó: pixabay.com

Fontos  a minőség

Nagyon nem mindegy, milyen fajtájú, melyik országból származó gesztenyét vásárolunk. A tökéletes sült gesztenyéhez alkalmas fajták hazánkban, Erdélyben és Olaszországban teremnek – legalábbis amelyek közül többnyire az itthoni boltokban válogathatunk. És a gesztenye esetében különösen érvényes, az olcsóbb valóban gyengébb és ízetlenebb is.

Válogassuk át a szemeket

Amelyiket kicsit is puhának, levegősnek érezzük, az nagy valószínűség szerint már nem friss. A nagyobb, kemény és egészséges gesztenyéket tegyük a kosárba, azok között kevésbé valószínű, hogy rosszat választunk.

Áztassuk be

Bizony, a gesztenyéket a sütést megelőzően vízbe kell áztatni. Ehhez először is mossuk meg a szemeket, majd a közepükre késsel óvatosan és nem túl mélyen vágjunk keresztet. A vízzel töltött edényben hagyjuk 30 percig állni. Ezzel a trükkel egyrészt egyenletesebben sül át a gesztenye, másrészt a héjból is jóval egyszerűbben tudjuk majd kibontogatni. Az áztatás pedig abban segít, hogy sütés közben a szemek ne száradjanak ki, ne keményedjenek meg.

Így süssük

A gesztenyét sütheted parázson, de természetesen a sütőben is nagyon finom lesz. Utóbbi esetében – a sütő típusától függően – 250-260 fokra melegítsd elő a sütőt, majd a beáztatott gesztenyéket tepsin egyenletesen elosztva told a sütőbe, és süsd 25-30 percig. Az apróbb szemeket süsd rövidebb, míg nagyobb szemeket hosszabb ideig. Ha ennyi is kevés lenne, told vissza még 5 percre. Akkor jó, ha úgy tűnik, mintha kifordulna a héjból, és a héj kellően megsült. Az sem baj, ha a szemek kívülről kissé megfeketednek.

Címlapfotó: pixabay.com

Itt a szezon: erre használjuk a vadgesztenyét
Szinte minden része felhasználható a házipatikában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik