Otthon készült

Itt a szezon: erre használjuk a vadgesztenyét

Szinte minden része felhasználható a házipatikában és azon túl is. Érdemes újra felfedezni!

A vadgesztenye nagyon sokoldalúan felhasználható, és nagyon sok egészségügyi problémát képes orvosolni – írja a Vitaminsziget.

  • Szinte minden része felhasználható a házipatikában.
  • A népi gyógyászat a XVI. században már széleskörűen használta a vadgesztenyét, a termést lereszelve, vagy szárítva és porrá őrölve hasmenés megszüntetésére alkalmazták.
  • Reumás fájdalmakra, például a fájó testrészek bedörzsölésére nem csak a termés szeszes kivonatát, hanem a szeszben áztatott virágokat és kivonataikat is felhasználták.
  • A vadgesztenye terméséből előállított eszcint – más növények hatóanyagaival társítva- a modern fitoterápia visszérgyulladás, visszeres lábszárfekély, aranyérbántalmak, cerebrális műtétek utáni ödémák, illetve egyéb mozgásszervi betegségek kiegészítő készítményeként alkalmazza.
  • Amíg a növény virágaiban és a leveleiben található hatóanyagok aranyér elleni ülőfürdőkhöz hasznosak, addig a fa kérgéből nyert humarin nevű vegyületeket fényvédő krémek és napolajak előállításában értékesíti a kozmetikaipar.
  • Belsőleg történő fogyasztása szakemberek egybehangzó véleménye alapján nem javasolt, hiszen már kis mennyiségben is lázat okoz, nagyobb adag elfogyasztása pedig légzésbénuláshoz is vezethet.

Felhasználását tekintve elmondhatjuk, hogy igen sokoldalú gyógynövény, amiből többnyire otthon is elkészíthetjük a leginkább kedvünkre valót.

Fotó: pixabay.com

Vadgesztenye-tinktúra készítése

gyűjtsünk friss vadgesztenyét, távolítsuk el a vékony, barna héjat, aprítsuk fel a belső fehér részt, majd töltsük bele egy csavaros üvegbe. Ezután öntsük fel patikában vásárolt, minimum 70%-os alkohollal.  Az üveget jól zárjuk le és tegyük fénytől védett helyre. 2-3 héten át legalább naponta egyszer erősen rázzuk össze. Három hét elteltével szűrjük le, töltsük át a tiszta folyadékot egy jól zárható üvegbe és használjuk egészséggel.

Vadgesztenye olajos kivonatának készítése

Ez a készítmény ízületi gyulladásra és visszérre ajánlott. Összehúzó hatása miatt kiváló ödémára is. Remek bőrápoló szer, rosaceás bőrt és száraz, kirepedezett bőrt is ápolhatsz vele.

Elkészítése: 2 literes üvegbe tegyünk 25-30 db kockára vágott vadgesztenyét, majd locsoljuk meg egy kevés alkohollal . Az alkohol minimum 70 fokos legyen, amit patikából tudunk beszerezni. Néhány napig hagyjuk ebben az oldatban ázni a gesztenyét ( ha van már otthon kész tinktúránk, akkor ez a művelet el is hagyható). Ezt követően a kész a gesztenyés tinktúrához, masszához öntsünk hozzá 1 dl olivaolajat, sűrűbb állag érdekében tegyünk hozzá 5 dkg disznózsírt. Forraljunk fel egy edényben vizet, és a gyöngyöző víz fölé tegyük a gesztenyés tálunkat, és hagyjuk a gőzfürdőn kb 30-40 percig. Ezután vegyük le, hagyjuk kihűlni. 1-2 napra tegyük hűvös helyre majd újra melegítsük fel, szűrjük le  és töltsük üvegbe. Hűvös helyen tároljuk.

Így készül a gyógynövényekkel teljes vadgesztenye krém
Nem szükséges mindig patikamérleg, az a fontos, hogy lehetőleg csak gyógynövényből készítsük.

Vadgesztenye, mint biomosószer

Az utóbbi években újra hódít a környezettudatos emberek körében a vadgesztenyével való mosás. A vadgesztenye termése azért alkalmas mosásra, mert magas a triterpén-szaponin tartalma. Ehhez el kell távolítani a gesztenye barna héját, a fehér belsőt fel kell aprítani és megszárítani, végül porrá kell őrölni. Ezt kávédarálón vagy diódarálón is elvégezhetjük Az előbbi egy finomabb port, az utóbbi egy szemcsésebb állagot eredményez.

A vadgesztenye mosópor erősen habzik, ezért fele annyi kell belőle, mint a hagyományos mosóporokból. Ha fehér ruhákhoz használod, adhatunk hozzá nátrium perkarbonátot is. Öblítőként használj vízzel hígított ecetet, amihez adhatsz pár csepp illóolajat, vagy mosóparfümöt, hogy kellemes illatúak legyenek a ruháid.

Ha folyékony mosószert szeretnénk, akkor 6-8 gesztenyét a héjától megszabadítva  apró darabokra zúzzuk, majd 1 liter vízben 10 percig  főzzük, amit aztán hagyni kell kihűlni.  1 liter mosólé körülbelül 7-8 mosásra lesz elegendő. Ha teszünk hozzá egy kis teafaolajat, akkor fertőtlenítettük is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik