Életmód

Mézeskalácshoz napraforgó-, megfázásra hársméz az igazi

A méz nem csupán finom, de gyógyhatásaiért is érdemes fogyasztani. Ismerkedjünk meg a mézfajtákkal!

A méz jelentős része, mintegy 15-20 százaléka víz. Fő értékét a szénhidrátok és aminosavak, fehérjék, enzimek, vitaminok képezik. A cukrok közül a legjelentősebbek az egyszerű cukrok közé tartozó szőlőcukor 32-49 % és gyümölcscu­kor 22-44 %. 

A legédesebbek azok a mézek, amelyekben sok a gyü­mölcscukor. Elsősorban ilyen az akácméz, melynek gyü­mölcscukor tartalma az átlagos virágmézzel szemben 42 %, vagy annál több.
Tévhit, hogy a kristályosodás csök­kenti a méz értékét. Amennyiben zavaró, úgy meleg víz fölött melegítsük ( maximum 40 fokon), rövidesen folyóssá válik.

Soha ne forrósítsuk a mézet és ne is tegyük túl forró vízbe, teába!

A túlhevítése nem csak az aromáját csökkenti, de a benne lévő enzimek is értéküket vesztik. A sötét mézek több nitrogénvegyületet és több ásványi anyagot tartalmaznak. Például az almamézben 16 féle elem fordul elő, és legjelentősebb a kalcium tartalma. A méz nyomelemei, a réz, a kobalt elősegítik a vas fel­vételét a szervezetbe, a gyerekek vörösvérsejtjeinek száma gyorsabban nő. A mézben előforduló vitaminok: A, B1, B2, B3, B6, C, folsav.

Fotó: Commons Média
Fotó: Commons Média

Mézfajták

Gesztenyeméz

Magas ásványianyag tartalmú. Rendszeres fogyasztása alkalmassá teszi keringési betegségek, trom­bózis, artritisz, nőgyógyászati betegségek gyógyítására.

Akácméz

Fertőtlenítő és köhögéscsillapító és a gyomorsav-túltermelés miatt kialakuló emésztési zavarok enyhítésére is alkalmas.

Vegyes virágméz

Nem önálló fajtaméz, mivel összetétele rendkívül eltérő lehet, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül. Az eltérések származhatnak egyrészt a méhek által látogatott növények sokféleségéből, másrészt a különböző nem fajtamézeknek a méztöltő üzemekben házasításából is. E mézek színe rendkívül változatos, általában sötét árnyalatúak, barnás színűek. Jellemző rájuk a gyors kristályosodás. A vegyes virágmézek változatos ízűek és hasonlóan jó étrendi hatással bírnak mint a fajtamézek.

Hársméz

Színe az akácénál sötétebb, a világossárgától a borostyánsárgáig változhat. Erős, jellegzetes hárs illatú, enyhén kesernyés ízű fajtaméz. Viszonylag nehezen kristályosodik. Kedvező hatása jól ismert megfázás, torokgyulladás és köhögés esetén, ez az orvosok által legrégebben ajánlott “orvosság”. Lázzal járó légúti betegségek esetén hársfateával együtt fogyasztva intenzívebben hat. Fogyasztása idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére is javasolt. Kesernyés íze miatt főzéshez és sütéshez nem ajánlott, mert a hőhatás révén a kesernyés íze felerősödik. –olvashatjuk a javasasszony oldalán.

Fenyőméz

Ásványianyag-hiányban szenvedőknek különösen ajánlott. Enyhíti a tüdő- és légcső-megbetegedéseket. Fertőtlenítő, vizelethajtó, csonterősítő, vérszegénység esetén is gyógyító hatású.

Galagonyaméz

Fogyasztása különösen szívbetegségek esetén, szívgyengeségben, keringési zavarban szenvedőknek ajánlott.

Napraforgóméz

Aranysárga színű, kesernyés-savanykás ízű méz. Nagyon gyorsan kristályosodik, a kristályosodás során nagyméretű, durva kristályok képződnek. Jó színező hatása van, emiatt a mézeskalács készítők által legkeresettebb fajtaméz. Többnyire a vegyes virágméz alkotórészeként kerül forgalomba. Savassága miatt ez a mézfajta “jelzi” leginkább a szuvas fogakat! Savtúltengésben szenvedők ne fogyasszák!

videkminosege
Fotó: Hugyecz Méhészet

A méz gyógyhatásai

– A méz legismertebb tápláló és gyógyító hatása az erősítés.
– A kimerültséget gyorsan, hatékonyan megszüntethetjük mézzel.
– Száj- és garatgyulladásnál naponta egy kanál mézet lassan elszopogatva fogyasszunk.
– A sűrű, kristályos méz mandulagyulladásnál baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő hatású.
– A méz stabilizálja a gyomor savháztartását. Segíti az emésztést.
– Enyhe hashajtó hatása az idősek, és ülő foglalkozásúak számára kedvező.
– Segíti a máj munkáját, a szervezet saját mérgei ellen is hatékony.
– Sikeresen alkalmazzák koronáriás vérellátási zavarok, szívritmuszavarok, szívizomgyulladások, fertőzések után.
– A méz baktériumellenes, nyálkaoldó, érzéstelenítő, gyulla­dásellenes, biológiailag immunizáló, regeneratív, szívser­kentő, nyugtató, idegerősítő.
– A méz külsőleg is alkalmaz­ható, mivel jó sebelzárást bizto­sít, ezért égési sebek, felfekvések, fekélyek  eseté­ben ki­váló.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik