Mozaik

Íme a legendás, szerelmet hozó tölgy, aminek saját postacíme van

Nem mindennapi a történelemben, hogy egy fa postai címet kapjon, a Németországban lévő tölgy viszont méltán kiérdemelte.

Bridegroom’s Oak

Dodau 99, 23701 Eutin, Németország

Ha valaki a fenti, Doadur Frost erdő megnevezett tölgyfájának címére levelet ír, azt “kézbesítik”. Az elmúlt száz évben több ezer ember írt a tölgynek, többnyire szerelmi kívánságokat, és ezekből több száz teljesült is.

Fotó: Armin-von-Werner/ wikipedia

A tölgyfa, amit ma már vőlegényfának is is hívnak, több mint ötszáz éves. A legenda szerint a fát egy kelta vezér hálából ültette, miután ezen a helyen ismerkedett meg jövendőbelijével, egy keresztény lánnyal. A történészek szerint nincs igazságtartalma a történetnek, de mégis egyrészt ez adhatta a fa nevét, másrészt ez a legenda indította el a fának küldött szerelmes leveleket.

Amiről már írásos emlékek is vannak, az egy több, mint száz évvel ezelőtti történet

Az akkoriban élt Ohrt nevezetű lány szerelmes lett egy leipzig-i csokoládékészítő fiába. A lány apja, a helyi erdészet vezetője, elutasította a kapcsolatot, így a fiatalok titkos levelezésbe kezdtek, melyet mindig a tölgyfába vájt lyukba helyezték. Végül, Herr Ohrt, az apa megadta magát, és a 1891  június 2-án a fa alatt házasodott össze.

Fotó: wikimedia
Fotó: wikimedia

A fa története szájról szájra terjedt, és az emberek egyre több levelet írtak abban a reményben, hogy így megtalálják életük szerelmét. A fa olyan népszerű lett, hogy 1927-ben a német posta a fának saját irányítószámot adott, így az emberek az ország bármely pontjáról küldhették a kívánságokkal tűzdelt leveleket. Azóta a világ számos pontjáról érkeznek a küldemények, napi 3-4 levél landol a fa törzsében.

A “postaláda” mintegy 3 méter magasságban található, így az csak létrával érhető el. Miután ez egy nyilvános  “láda”, így bárki kinyithatja és elolvashatja a benne lévő leveleket, és ha úgy gondolja, akár válaszolhat is rá.

Éppen ezért az évtizedek során a fának  házasságközvetítő szerepe is lett.

Több mint száz házasság létrejöttében segített már a Vőlegény névre keresztelt tölgy.

Talán nem lenne teljes a történet, ha egy vőlegénynek nincs párja, így a tölgyfa 2009-ben jelképesen feleségül vette a Himmelgeist-i  vadgesztenye fát, ami ezáltal  második fa lett Németországban, ami saját postai címmel rendelkezik.

Fotó: Lídia. A /wikimedia
Fotó: Holger Ellgaard/ wikimedia

Ha pedig még nem láttad, hogyan lesz makkból tölgyfa, akkor érdemes ezt is megcsodálni.

Címlapfotó: wikimedia-Holger-Ellgaard

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik