Virágzó vidékünk

Zengővárkony hős szelídgesztenyéje lett 2017-ben az Év fája

300 éves túlélő, amely a zengővárkonyiak számára a folytonosság jelképe.

Az Ökotárs Alapítvány idén idén nyolcadik alkalommal szervezte meg az Év fája versenyt, mely olyan fákra hívja fel a figyelmet, amelyek különleges szerepet töltenek be a fákat a versenybe jelölő közösség életében. 2017-ben 48 jelölés érkezett a versenybe, melyek közül tizenhármat juttatott a döntőbe a szakmai zsűri.

2017-ben ezek voltak a döntős fák

Délegyházi vadkörtefa, Gyulaji odvas hársfa, Nyírbátori tölgyfa, Szentkirályi hazaváró nyár, Családi almafa, Fonyódi fehér nyárfák, Hevesy György ciprusfája, Horvátnádaljai platánfák, Hőssé ítélt miskolci mocsárciprus, Imrehegyi terebélyes eper, Ősi gubacsi testvérfák, Vörösvári vén eperfa, Zengővárkony hős szelídgesztenyéje

Az Év fáját a közönség választotta meg online szavazással, amely szeptember 4-én indult és október 15-én éjfélkor zárult le. A végeredményt november 8-án Budapesten hirdették ki.

A szavazás alapján Zengővárkony hős szelídgesztenyéje lett az Év fája 2017-ben.

A zsűri a fonyódi fehér nyárfáknak ítélte oda a Hős fa címet, az Országos Erdészeti Egyesület pedig a gyulaji odvas hársfának adta különdíját.

Zengővárkony hős szelídgesztenyéje a 2018 elején rendezendő európai versenyen indulhat, melynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen többször is második helyezést értek el a magyar fák, háromszor pedig első helyen végeztek. Legutóbb 2016 tavaszán a bátaszéki molyhos tölgy lett az Európai Év fája.

A bátaszéki molyhos tölgy lett az év fája Európában
Tizenöt csodálatos fa volt versenyben a végső győzelemért, és a bátaszéki molyhos tölgy lett a befutó.

Kiemelt kép: Ökotárs Alapítvány

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik