Magyarországi kastélyok és kúriák: Kende-Kölcsey kúria

A mai Magyarország területén anno 5500 kastély és kúria lehetett, közülük az egyik a cégénydányádi Kende-Kölcsey kúria.
Kapcsolódó cikkek

Szeretjük a kastélyokat. Egyre jobban. Ráadásul Magyarország nincs híján csodálatos vagy felújításra váró varázslatos épületeknek. Jó lenne, ha minél több hazai kastélyt és kúriát megismernénk, hiszen múltunk részei. Ebben nyújt segítséget induló sorozatunkban Egresi János, akinek nyilvántartásában 790 kastély és 890 kúria szerepel, ráadásul mindezek jelentős részét már felkereste. Az általa működtetett  kastélyok.hu és az Európa határok nélkül oldala mintegy összefoglalója hazánk építészeti remekeinek.

Fotó: Egresi János – Esterházy- kastély/ Fertőd

Mit nevezünk kastélynak?

A kastély (latin castellu az eredete, a vár kicsinyítő képzős változata) nem csupán a tulajdonos családi életének színtere, hanem azé a nemesi udvaré is, amelyhez a belső kiszolgáló személyzet, a birtokigazgatás tagjai is tartoztak, bár a legtöbb esetben a kiszolgáló személyzet a melléképületekben kerültek elhelyezésre. A birtokosnak nem csak otthona volt, hanem vagyonának őrzési helye, birtokának gazdasági és igazgatási központja, nem utolsó sorban társadalmi rangjának kifejeződése, hatalmának jelképe is. A kastélynak nevezett erődített lakóhely a nemesi kúria, az Árpád kortól létezik.

A középkorban erősített épületet, leginkább várkastélyt jelentett. A 18-19 századtól jelenik meg a mai értelemben a kastély fogalom igazi tartalma. (Forrás: Dercsényi Balázs: Magyar Kastélyok, 1992, Officina Nova Könyv- és Lapkiadó Kft.; Koppány Tibor bevezető tanulmány)

Fotó: Egresi János – Festetics-kastély/ Keszthely

Amit a kastélyokról tudni érdemes

Fotó: Egresi János – Gödöllői Királyi Kastély

Magyarországon az ország egészéről nem készült összesítés, de dr. Virág Zsolt, (a Nemzeti Kastély és várprogram kormánybiztosa, a Magyar Kastélyok és Kúriák Egyesület alelnöke) a becslése szerint a mai Magyarország területén 5500 kastély és kúria lehetett, ebből a „Magyar Kastélylexikon” sorozat eddig megjelent 11 kötetében 2466 kastély és kúria története került feldolgozásra.

Mi a különbség kastélyok és a kúriák között?

A kastély és a kúria fogalma a különböző korokban mást és mást jelentett. A kastélynak nevezett erődített lakóhely a nemesi kúria az Árpád kortól létezik. A középkorban erősített épületet, leginkább várkastélyt jelentett. A 18-19 századtól jelenik meg a mai értelemben a kastély fogalom igazi tartalma, amelyre, a latinból magyarított kúria és az ennek megfelelő udvarház fogalom illett a legjobban. Ezek az épületek jogilag az otthonokon kívül mindig együtt jártak a földesúri székhely fogalmával is. A kúria tehát nemesi udvarház, a vidéki köznemesség lakhelye volt, fénykorukat a XVIII-XIX. században élték, méretük pár száztól akár több száz négyzetméterig terjedt. Körülöttük birtok terült el, amin gazdálkodás zajlott.

Cégénydányád, Kende – Kölcsey kúria

A kúria története

Fotó: Egresi János
Fotó: Egresi János
Fotó: Egresi János
Fotó: Egresi János
Fotó: Egresi János
Fotó: Egresi János
Fotó: Egresi János

A parkot az Alföld egyik legszebb kastélyparkjaként tartják számon

Fotó: Egresi János
Fotó: Egresi János

Szerző és fotók: Egresi János, Barangolások Európában

Elherdált örökségünk részei a megcsúfolt kastélyok
Műemlék épületek, melyeket alaposan kikezdett az idő vasfoga.