Magyarországi kastélyok és kúriák: Sigray kastély

A műemléki védettség alatt álló épület barokk stílusban épült. A hozzátartozó angol kertek mintájára kialakított park 1986 óta védettség alá került.
Kapcsolódó cikkek

Sorozatunk első részében a a Kende-Kölcsey kúria szépségeit és történetét mutattuk be. Következő helyszínünk a Vas megyei Ivánc és a Sigray kastély. “Túravezetőnk” most is Egresi János, a kastélyok portál működtetője.

Ivánc története

Egy 1237-es oklevél említi először falunkat: Ivánc és templomának története az Árpád korig nyúlik vissza. A XV. század elején az Iváczy család birtokosai élnek itt, kik nemzeti előnevüket is innen veszik. Nemcsak Ivánc község, hanem Vas megye múltjában is jelentős szerepet játszott az Ivánczy család. A település címerének megalkotásakor megörökítették a már kihalt de történelmileg a faluhoz kötődő Ivánczy család címerét.

Ivánc igazi virágkora a Sigray család nevéhez köthető. A kastély történetéről annyit tudunk, hogy már 1336-ban Ivánc északi végén, az akkor még a Rába által alámosott dombon Ajakas (Ivánczy) Miklós földesúr udvarháza állt. Ezt a középnemesi udvarházat, kúriát oklevelek említik 1337-ben, 1419-ben, 1463-ban. A mohácsi vész után 1543-ban “curia nobilitaris”-nak – nemesi kúriának – mondják, s ekkor Ivánczy Péter, Vas megye alispánja a tulajdonosa. A török harácsszedők megjelenése -kb.1580 – után az Ivánczy család Surányba költözött, épületük romba dőlt. A Sigray-birtok az 1670-es években mint református az Őrség részét képezte. A rekatolizáció Bosikő plébános nevéhez fűződik. 1714-ben a plébánia megújult.

Az Ivánc-iak tisztelettel gondolnak a Sigray családra, amely jó gazdája volt a településnek. A századfordulóra fellendülő Sigray-birtok majorok építésével alapozta meg a gazdaságát. A falunak a saját gépházából biztosította a villanyvilágítást. Melegvizes fürdőt építtetett az egészségház épületében. Önálló faüzeme is volt, ahol az Ivánc-iak dolgoztak.A közigazgatás számára korszerű épületet építtetett, ami jelenleg is Polgármesteri Hivatalként szolgál. Egy Tájvédő Erdészházat (vadászházat) is építettek, amely jelenleg az Erdészeti Rt. tulajdona. (forrás:ivanc.hu)

Fotó: Egresi János

A kastély története

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szent Miklós templom

Szerző és fotók: Egresi János, Határok nélkül, mindenfelé

Magyarországi kastélyok és kúriák: Kende-Kölcsey kúria
A kúria parkját az Alföld egyik legszebb kastélyparkjaként tartják számon.