Virágzó vidékünk

Elmarad a hóvirágünnep Alcsúton

MTI/Bodnár Boglárka
MTI/Bodnár Boglárka

Az egészségügyi helyzet nem teszi lehetővé a hóvirágünnep megtartását, az érvényben lévő korlátozások alapján az Alcsúti Arborétum bizonytalan ideig továbbra zárva tart, közölte kedden Facebook-oldalán az intézmény.

Kapcsolódó
Az emberi kapzsiság miatt lett védett növény a hóvirág
Voltak, akik tolólapátos munkagépekkel szedték.

Mint írták,

azt megígérjük, hogy amint a virágok kibújnak, online veletek is megosztjuk a csodaszép látványt, ha már személyesen nem látogathattok el hozzánk.

A mediterrán hóvirágmező több mint 2 és fél hektáron terül el az arborétumban. A kora tavasszal nyíló hóvirágok között hét hóvirágfaj 24 fajtája tekinthető meg békeidőben Magyarország legeredetibb angolparkjában. A hóvirág Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti a nevét, ő nevezte el így a latinul galanthus néven ismert kis tavaszköszöntő virágot.

A 40 hektáros Alcsúti Arborétum létrejötte József nádorhoz (1776-1847) fűződik, aki alcsúti birtokán felépítette Magyarország legnagyobb klasszicista kastélyát, egy schönbrunni kertépítőmesterrel pedig megterveztette az ország egyik első tájképi kertjét, a táj természetes formáit utánzó angolparkját.

Kapcsolódó
Hóvirágmező borít egy vásárosnaményi kertet
A család büszkesége a fehér virágliget.
Olvasói sztorik