Virágzó vidékünk

Ötméteres jégcsapokba öltözött a Mecsek csodája

Kótsch petra
Kótsch petra
A monda szerint ezek a jégcsapok egy rossz útra csábító tündér megfagyott könnyei, aki büntetésből könnyezik.

A Pécsváradról induló és oda visszaérkező túraútvonalak egyike a Máré-nagykör, melynek hossza 35,45 kilométer, összes szintemelkedése 1299 méter. Szintideje gyalogtúra esetén 12 óra, futva 6 óra.

Kótsch petra

Az útvonal  – az egregyi Várvölgy és a Máré-vár, valamint a Hidasi völgy,  benne a Csurgó – olyan látnivalói a Kelet-Mecseknek, melyek minden évszakban természeti csodákkal kényeztetik a túrázókat.

A Hidasi-völgy – az Óbányai után -a Kelet-Mecsek második legismertebb patakvölgye és kedvelt kirándulóhelye a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán, de nincs köze a szintén baranyai Hidas településhez. A név onnan származik, hogy a patakon valamikor fahidak vittek keresztül, amelyek ma már nincsenek meg.

Kótsch petra

A völgy közepe táján találjuk a Csurgót, mely a domboldalról érkező pataknak köszönhetően alakult ki. Ez a patak egy 5-6 m magas vízesést képez egy folyton növekvő mésztufagáton. Ezen csurog-csepeg le, majd jut el a Hidasi-völgy patakjába.

Ilyenkor a legszebb, amikor hó nincs, a táj nem mutat tipikusan téli képet, csak patak és a jégbe fagyott Csurgó látványa emelkedik ki a tájból. 

Kótsch petra
Kótsch petra

A Zobákpusztáról és Pusztabányáról is könnyen elérhető Csurgó számtalan eréből a mostani kemény téli fagy jégcsapokat formált, grandiózus templomi orgonává varázsolva a vízesést.

A monda szerint ezek a jégcsapok egy rossz útra csábító tündér megfagyott könnyei, aki büntetésből könnyezik.

Kótsch petra

A Pécsváradi Várkör néhány tagja a múlt hétvégén elsétált a helyszínre, ahol csodás fotók készültek a jégbe fagyott Csurgóról, s melyek egy-két napig még biztosan láthatók.

Kapcsolódó
A Kelet-Mecsek csodáit kínálja a magyar Svájc körtúrája
A Várkör két csúcsot hódít meg, és elhalad négy kilátó mellett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik