Virágzó vidékünk

Kétszázötven táncos lepte el Pécsvárad főutcáját

Kétszázötven táncos lepte el Pécsvárad főutcáját

A menettánc a leányvásár egyik leglátványosabb programja.

A Pécsváradi Leányvásár több évszázados hagyományra épül, mely az ország egyik leggazdagabb népművészetét létrehozó környékbeli magyarokhoz kötődik. Évszázadokon keresztül itt találkoztak egymással a Sárköz és a Mecsek tövében meghúzódó református falvak lakói egy országos vásáron, amit mulatság, bál is követett. A Lukács napján rendezett mulatságokon a fiatalok megismerhették egymást, ezért jó alkalmat adott a párválasztásra. A néprajztudósok ezért is nevezték az ilyen eseményeket leányvásároknak, innen a rendezvény elnevezése is. A Pécsváradi Leányvásáron manapság is megismerhetik a környék gazdag hagyományait, a gyönyörű sárközi viseletet és soknemzetiségű vidék kulturális sokszínűségét.

Fotó: Kótsch Petra
Fotó: Kótsch Petra

„Édösanyám, indítsa el a faromat!”

Ősszel, amikor a nagy kerti-szántóföldi munkák véget értek, az új bor is a pincékbe került és a gesztenye is megérett, meghívták a távoli rokonokat a környékbeli falvakból, de a Mecsek északi völgyeiből, sőt, a Sárközből is, hogy alkalmat teremtsenek a fiataloknak az ismerkedésre. A gesztenyéből jó bevétele is származott a családoknak, amit a leányok pompás ruhájára költöttek. Az 5-6 alsószoknya fölé húzott tarka szoknyához olykor Párizsból is rendeltek anyagot.

Az édesanyák gondosan felöltöztették eladósorba került lányaikat, hiszen a viselet a család anyagai helyzetét, a lány várható hozományát is kifejezte. A szépséges ruházat akár 20-25 kilogrammot is nyomott, nem is volt egyszerű mozogni benne. A leányzó megkérte az anyját: „Édösanyám, indítsa el a faromat!”, s a meglendített szoknyákkal könnyebben léphettek.

Fotó: Kótsch Petra
Fotó: Kótsch Petra

A lányok fel-alá sétáltak, összekapaszkodva az utcán, „karikába” álltak, daloltak és táncoltak. A karikázó helyi jellegzetességként maradt fenn. A legények megnézhették a lányokat, kiválaszthatták a szívüknek kedvest, akivel az esti bálban kicsit közelebb is kerülhettek egymáshoz… Másnap, a pécsváradi nagyvásárban megvásárolhatták a mézeskalácsszívet, mint jegyajándékot. Aztán télen, a „dologtalan” időben, a disznóvágások gazdag kínálatával meg is tarthatták a lakodalmat.

Fotó: Kótsch Petra
Fotó: Kótsch Petra

6 együttes, 7 csoport, 250 résztvevő a menettáncon

Az idei, október 18-20. között rendezett Pécsváradi Leányvásár kiemelkedő programja volt a vasárnap délelőtti menettánc: a néptáncegyüttesek saját zenekaraik kíséretében vonultak és táncolták végig a kisváros főutcáját. Ezúttal is a Zengővárkonyi Hagyományőrző Együttes volt az első az első, ők vezették a menetetvásárnak. Az idei menetben 6 együttes 7 csoportjának 250 táncosa vett részt, ők “adták” aztán a vasárnapi színpadi programot is.

Fotó: Kótsch Petra
Fotó: Kótsch Petra

A menettánc idei résztvevői

  • Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület gyermek és felnőtt csoportja
  • Duna Gyöngye Néptánccsoport, Dunaszekcső
  • Dunaszentgyörgyi Vadrózsa Népi Együttes
  • Izményi Székely Népi Együttes
  • Hosszúhetényi Népi Együttes
  • Vaskúti Német Hagyományőrző Táncegyesület

Kiemelt kép: Kótsch Petra

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik