Virágzó vidékünk

Bor, kolbász, zene, tánc – a legjobb fesztiválok októberben

Sokszínű és változatos az októberi programok listája hazánkban. Vidéki fesztiválok között szemezgettünk.

Októberben igazán berobban az ősz, a vénasszonyok nyarának elmúltával sem kell azonban otthon rostokolnunk. Az ország egész területén számtalan program közül választhatnak azok, akik szeretnének kimozdulni. Fesztiválok, túrák, kóstolók, zenei rendezvények sokasága csalogatja a kíváncsi érdeklődőket.

Szemezgettünk mi is, jöjjön egy kis októberi programajánló:

MÓRI BORNAPOK ÉS NÉPZENEI ÉS NÉPTÁNC FESZTIVÁL – MÓR

Fotó: Facebook/Móri Bornapok

Rögtön október elején, október 3-6. között a szürethez kapcsolódóan kerül megrendezésre a Móri Bornapok programsorozat. A város egész területén, számos helyszínen több ezer látogató számára kínálnak rendkívül sokrétű hagyományőrző, kulturális, sport és szórakoztató lehetőséget, emellett az idelátogató hazai és külföldi vendégek megismerkedhetnek a város egyre gazdagodó kulturális értékeivel.

Borkóstolás, borkirálynő választás, kiállítások, koncertek, utcabálok, szüreti felvonulás, népművészeti kirakodóvásár, gyerekműsorok, sportprogramok és színes forgatag fogadja az érdeklődőket.
A rendkívül színes program IDE kattintva érhető el.

HARMONIKA FESZTIVÁL – PÉCS

Fotó: pixabay.com/ illusztráció

A hangszer kiválóságainak fellépése, térzene, kávéházi harmonikaszó és nagyzenekari koncert is színesíti a szeptember 30. és október 5. között zajló III. Pécsi Harmonika Fesztivált.

A hagyományápoló céllal útjára indított programsorozat a hangszer népszerűsítését szolgálja, emellett bemutatkozási, fellépési lehetőséget nyújt a megyében tanuló harmonikás növendékek számára. Az első fesztiválon magát a hangszert mutatták be harmonikaművészek fellépésével, a második alkalommal arról győződhettek meg az érdeklődők, milyen sok művészeti ágat – a többi között kórust, táncosokat, tánccsoportokat, énekeseket – kísérhet harmonikaszó. Az idei fesztivál célja pedig, írták, hogy bemutassa, a harmonikának helye van a zenekarokban és a komolyzenében is.

A Kéméndi Tamás harmonikaművész szakmai vezetésével létrejövő programsorozat hétfőn kezdődött el a pécsi belvárosban. Csütörtökön a város főterén térzenét hallhatnak az érdeklődők a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium fúvószenekarától; az együttes harmonikás növendékekkel egészül ki. A rendezvénysorozat legjelentősebb programját október 5-én, szombaton délután három órától tartják a pécsi Kodály Központ hangversenytermében.

Részletes programokért katt IDE.

PIROS LÁBOS FESZTIVÁL – SZIGETMONOSTOR

Fotó: Facebook/Piros Lábos Fesztivál

A Piros Lábos fesztivál immár hatodik éve kerül megrendezésre, éppen úgy, ahogy azt annak idején a szervezők megálmodták. Az egynapos kulturális és kulináris fesztivál célja október 5-én, hogy örömünneppé emelkedjen a szigetmonostori élet.
Egy családias rendezvény, ahol a vendég egy napra a település lakóinak, művészeinek, éttermeinek a vendége lehet. A rendezvény otthona Szigetmonostor macskaköves Fő utcája, ahol elfeledett recepteket keltenek életre, porták ősrégi kapuit tárják szélesre, hogy bemehessen rajta a vendég, illetve átélhesse, milyen is lehetett régen, illetve milyen most az illatos, fűszeres falusi élet.
A fesztivál jeligéje idén a harmónia/harmonika, a cél most is a stílusos vidéki élet, a családias hangulat, a nyitott porták, a hagyományok kortárs formáinak keresése lesz.
Részletes program IDE kattintva tekinthető meg.

TISZA-TAVI MADARAS FESZTIVÁL – POROSZLÓ

Fotó: http://tiszataviokocentrum.hu

A Tisza-tavi Madaras Fesztivál keretében október 12-13-án különböző programokkal várják az érdeklődőket Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrumba a Madaras hétvégére. A programok között lesz madárbemutató és röptetés. Madaras természetfotó kiállítás, madármegfigyelő kishajós túra, kormoránok és pelikánok látványetetése, valamint tematikus kézműves foglalkozás és kirakodó vásár.
További információk IDE kattintva érhetők el.

ÖREG-TAVI NAGY HALÁSZFESZTIVÁL – TATA 

Fotó: Facebook/Öreg-tavi Nagy Halászfesztivál

Idén ősszel újra a gasztronómiáé a főszerep a tatai Öreg-tó partján. Az Öreg-tavi Nagy Halászfesztivált október 18-20. között rendezik meg a Kastélytéren. Az ország minden pontjáról idesereglő halfőző mesterek a régiókra jellemző halászlevekkel várják az érdeklődőket. A jó halászlé után kiváló és különleges halfogások készülnek, melyek kísérői a friss és üde neszmélyi borok lesznek, a helyi borászok autentikus kínálásával.

A rendezvény azonban nem csak a gasztronómiáról szól. Az interaktív bemutatók keretében kicsik és nagyok is megismerkedhetnek a halfogás történetével és tudományával, a tradicionális halászati eszközök bemutatója pedig a régmúlt halászszokásait eleveníti fel. Változatos színpadi programok, hangulatos koncertek, vidámpark és bulisátor gondoskodik a felejthetetlen élményekről.
Részletes programot IDE kattintva olvashatsz.

LEÁNYVÁSÁR – PÉCSVÁRAD

Fotó: Facebook/Pécsváradi Leányvásár

Szintén október 18-20 között kerül megrendezésre a Pécsváradi Leányvásár is. A több évtizede megrendezésre kerülő Pécsváradi Leányvásár hagyománya, hogy Zengővárkony és Pécsvárad magyar fiataljai Lukács-napjához kötődő hétvégén találkoztak, ismerkedtek szórakoztak egymással. A Pécsváradi Leányvásár évről évre gazdag programmal csábítja a látogatókat a településre. A programban hagyományőrző népi együttesek seregszemléje, menettánc, gálaműsor, népművészeti kirakodóvásár is szerepel.
További információk az esemény közösségi oldalán, IDE kattintva érhetők el.

NATÚRPARK ÍZEI GASZTRONÓMIAI FESZTIVÁL, ORSOLYA-NAPI VÁSÁR – KŐSZEG

Fotó: Facebook/ Natúrpark Ízei, Orsolya-napi vásár

A Natúrpark Ízei, Orsolya-napi vásár minden évben az Orsolya naphoz legközelebb eső hétvégén kerül megrendezésre Kőszegen, idén 18. alkalommal, október 19-20-án. A rendezvényen kirakodóvásárt tartanak a natúrpark településeinek kézművesei, borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhé-báb- és terményjáték készítők, tojásfestők, szalmafonók, az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak. A történelmi belváros egyedi hangulatú terei, utcái biztosítják a kézműves kirakodóvásár helyszínét.

Külön érdekesség, hogy idén a szervezők, a hagyományápolás, a kóstolt termékek megbecsülése, és környezetvédelmi szempontok alapján akciót hirdetnek a vendégek részére, hogy hozzanak magukkal saját, nem eldobható poharat, tányért, evőeszközt!

További információk IDE kattintva olvashatók.

LISZT FESZTIVÁL – GÖDÖLLŐ 

Fotó: Programturizmus.hu

Hogy ne csak a könnyűzene rajongóinak mutassunk programot, hoztunk az ajánlóba a klasszikus zene kedvelőinek is érdekességet.

Az elmúlt években a hazai zenei élet kiemelkedő eseményévé vált a gödöllői Liszt Fesztivál, amelyet minden esztendőben a kiváló zeneszerző születésnapjához kapcsolódva rendeznek meg októberben a Gödöllői Királyi Kastélyban. Idén október 18-22. között kerül megrendezésre.

Részletes program IDE kattintva tekinthető meg.

ZALA OPEN NEMZETKÖZI FORMÁCIÓS TÁNCFESZTIVÁL ÉS GÁLA KUPA – ZALAEGERSZEG

Fotó: programturizmus.hu

Zene után tánc! Október 26-án, szombaton kerül megrendezésre a hagyományos Zala Open Nemzetközi Formációs Táncfesztivált, ami idén a Formációs Táncok magyar Bajnoksága is egyben. A nagyszerű környezetben zajló eseményen Magyarország legjobb formációs csapatai vesznek részt, valamint Európa több országából is érkeznek résztvevők.

A programok folyamatosan frissülnek, IDE kattintva lehet tájékozódni.

SZENT DÖMÖTÖR-NAPI BEHAJTÁSI ÜNNEP ÉS DARUFESZTIVÁL – HORTOBÁGY

Fotó: Facebook/Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál

Szintén október 26-án kerül sor egy másik izgalmas eseményre is. Ekkor rendezik meg a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepet és Darufesztivált a Hortobágyon. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma.

A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember végétől november elejéig különböző hétvégi túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park, ezek közül az egyik október 5-6-án lesz. A következők pedig: október 12-13., október 19-20., október 26-27-én.

A Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál pedig október 26-án kerül megrendezésre, ahol a régi népszokás hagyományait követve a hideg beálltával az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre. A behajtás népszokását elevenítik fel a fesztiválon, de színpadi műsorokkal, kézműves vásárral, játszóházzal is várják Hortobágyon a látogatókat.

További tájékoztatás IDE kattintva érhető el.

CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁL – BÉKÉSCSABA

Fotó: Facebook/Csabai Kolbászfesztivál

Idén 23. alkalommal várja a kicsiket és nagyokat a Csabai Kolbászfesztivál október 24-27. között Békéscsabán! A négynapos rendezvény lehetőséget ad rá, hogy vendégek belekóstoljanak abba, milyen is a vidéki élet, hogyan élnek errefelé az emberek, mit esznek, hogyan mulatnak, milyen zenészeik vannak. Kolbászban, mulatozásban nem lesz hiány.

Részletes program IDE kattintva érhető el.

Természetesen az itt felsorolt programokon kívül még számtalan lehetőség várja a kimozdulni vágyókat. Töltse mindenki tartalmasan az októbert!

Kiemelt kép: MTI/Molnár Edvárd

Göcsej, a Zalai-dombság felfedezetlen ékszerdoboza
Nagyokat túrázhatunk, kóstolhatunk dióval töltött aszaltszilvát és pörkölttortát, de szabad strandolhatunk a kustánszegi tóban is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik