Életmód

Behajtották a jószágot a puszta ünnepén a Hortobágyon

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 10. 21. 08:58

A Szent Dömötör-napi Behajtás Ünnep és Darufesztivál a puszta és a természet őszi ünnepe.
Korábban a témában:

A hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a „havat hazahozta a hátán”, vagyis már nem talál táplálékot a határban.

Dömötör napjának – aki egyébként a pásztorok védőszentje is volt – megünneplése a „dömötörözés” a pásztorok körében mindig is nagy eseménynek számított, amelyre már jó előre készültek, a csárdában, vagy az úgynevezett pásztorházban akár több napon át mulattak, pásztorbált tartottak.

Csíkszereda, 2017. április 26. 
Csibi János felelõspásztor vezeti az állatokat az esztenához, a hegyi szálláshoz az erdélyi Csíkszeredához tartozó Nagy-Somlyó hegy oldalában lévõ erdõn keresztül 2017. április 25-én. A csíksomlyói juhtartó gazdák összegyûjtik az állataikat és azokat pásztorokra bízzák, akik egész nyáron a hegyi legelõkön tartják és gondozzák a juhokat.
MTI Fotó: Veres Nándor
Dömötör napján ha hideg a szél, kemény lesz a tél
Október 26-a Dömötör napja, melynek az időjóslásban is szerepet tulajdonít a néphagyomány.

A behajtás népszokása elevenedett meg Hortobágyon október 20-án szombaton a Kilenclyukú híd lábánál, amikor a pásztorok állataik– rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak, bivalyok – társaságában átvonultak a hídon, miközben az érdeklődők a behajtás néprajzi hátteréről hallgathattak érdekes információkat. A látványos felvonulás után lehetőség volt a pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedésre, majd csikós bemutatóban is gyönyörködhettek a látogatók.

Fotók: Facebook/Hortobágyi Nonprofit Kft.

vissza a címlapra

Kommentek

Wokha, 2018. november 20.
2018. november 10-i kép vándorló amuri vércsékrõl az északkelet-indiai Nágaföld állambeli Wokha körzetben. Évente két hónapon át tart a költözõmadár vonulása a szövetségi államban, amint a kelet-szibériai és az észak-kínai költõhelyekrõl Afrika déli területeire vonul telelni Indián át. Az amuri vércsének az elmúlt években Nágaföldön történõ hálócsapdás befogása és tömeges lemészárlása ellen kampányt kezdeményeztek a helyi lotha közösség tagjai, akik a madárvonulást turisztikai látványosságként igyekeznek népszerûsíteni a természetjárók körében.
MTI/EPA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.