Életmód

Behajtották a jószágot a puszta ünnepén a Hortobágyon

A Szent Dömötör-napi Behajtás Ünnep és Darufesztivál a puszta és a természet őszi ünnepe.

A hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a „havat hazahozta a hátán”, vagyis már nem talál táplálékot a határban.

Dömötör napjának – aki egyébként a pásztorok védőszentje is volt – megünneplése a „dömötörözés” a pásztorok körében mindig is nagy eseménynek számított, amelyre már jó előre készültek, a csárdában, vagy az úgynevezett pásztorházban akár több napon át mulattak, pásztorbált tartottak.

Dömötör napján ha hideg a szél, kemény lesz a tél
Október 26-a Dömötör napja, melynek az időjóslásban is szerepet tulajdonít a néphagyomány.

A behajtás népszokása elevenedett meg Hortobágyon október 20-án szombaton a Kilenclyukú híd lábánál, amikor a pásztorok állataik– rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak, bivalyok – társaságában átvonultak a hídon, miközben az érdeklődők a behajtás néprajzi hátteréről hallgathattak érdekes információkat. A látványos felvonulás után lehetőség volt a pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedésre, majd csikós bemutatóban is gyönyörködhettek a látogatók.

Fotók: Facebook/Hortobágyi Nonprofit Kft.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik