Virágzó vidékünk

Csodás látvány a Tiszán átívelő bicikliút hídja

200 műfecskefészket is elhelyeznek a hídon.

Újabb látványos szakaszához ért a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút építése: szeptember 17-én, kedden beemelték a bicikliút Tisza-hídjának egyik utolsó nagy elemét kedden a végleges helyére; a beruházás a nyaralóhajó-programmal, új kikötők és egy rafting pálya megépítésével hatalmas lendületet adhat a térség fejlődésének, írta az MTI.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A kerékpározás nagyon népszerű a környéken: 2016-ban mintegy 20 ezer ember biciklizte körbe a Tisza-tavat, egy évvel később 31 ezer, míg tavaly 57 ezer: A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházása bruttó 4,2 milliárd forintba kerül, ebből 6,5 kilométer kerékpárút és négy műtárgy épül meg a tervek szerint 2020. május végére. A Hortobágyi Nemzeti Park és a Nif Zrt. 200 műfecskefészket is elhelyeznek a hídon.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A 33-as számú főút Tisza-hídja mellé egy új felszerkezetet építenek be 273 méteren. A műtárgy konzolos tartókra épülve kapcsolódik majd a híd meglévő felszerkezetéhez. A 33-as számú főút jobb oldala mellett a főúttól fizikailag elválasztott, mintegy 6,5 kilométer hosszú kerékpárút  a Tisza-tó poroszlói gátjától a Tiszafüredi Ady Endre, illetve Ártéri utcákig tart. A kerékpárút Tisza-tavi szakasza keresztezi az Eger és a Szomorka patakokat, amelyeken  308 méter, illetve 86 méter hosszú, látványos, íves tartójú, a főúttól külön szerkezetű kerékpáros hidak épülnek. A kerékpárút keresztezi a Tisza öblítő csatornáját is egy kis műtárgyon keresztül.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A kivitelezés összetettsége miatt a 280 méter hosszú, a Tisza folyót keresztező kerékpáros híd 350 tonna acélszerkezetét a Tisza parton kialakított szerelőtéren állítják össze, a hídelemeket pedig  két, 40 méteres bárkával úsztatják a helyükre, majd daruval emelik be a konzolszerkezetekre.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Olvasói sztorik