Virágzó vidékünk

Így biciklizünk mi – 7+1 bringaetikett túrázáshoz

Bükfürdő Thermal & Spa
Bükfürdő Thermal & Spa
Nemcsak az autózásnak, hanem a biciklizésnek is vannak - írott és íratlan - szabályai. A bringaetikett kisokos legfontosabb tételeit gyűjtöttük össze, amelyek elengedhetetlenül fontosak a kerékpáros túrázáshoz.

A tavasz egyik biztos jele, hogy megsokszorozódnak az utakon a bringások, és nemcsak a városban, hanem az erdőkben, tavak környékén is. Az egyre kedvező időjárás azonban csak az egyik oka annak, hogy kiszabadultak a kétkeréken közlekedők: a több mint egy éve húzódó koronavírus-járvány is arra kényszeríti az embereket, hogy belföldi úti célokat nézzenek ki maguknak, az aktív kikapcsolódás egyik legjobb módja pedig a kerékpározás, amihez egyre bővülő bringaúthálozat is dukál.

Kerekezze körbe Bükfürdőt!

A kerékpározás szerelmesei megújult kerékpárutakon fedezhetik fel Bükfürdőt és környékét, a vállalkozószelleműek 6 különböző, újonnan kijelölt útvonalon járhatják be a vidéket.

BÜKFÜRDŐ THERMAL & SPA

A járvány erős szorítása utáni nyitáskor, amikor már lazábbak lesznek a szabályok, biztosak lehetünk benne, hogy megsokszorozódik azok száma, akik nyeregbe pattannak, ezért is érdemes észben tartani, hogy ahogy az autózásnak, úgy a pedálozásnak is vannak szabályai, és létezik az úgymond bringaetikett. Mutatjuk a legfontosabb tételeit:

1. A kijelölt turistaútvonalat nem ajánlott elhagyni

Alapszabálynak mondható, hogy nem illik letérni az ösvényről, főleg, ha erdőben biciklizünk. Figyelni kell azt is, hogy hol tilos kerékpárral közlekedni (merthogy vannak ilyen helyek): ne tekerj ott, ahol tilos.

Bükfürdő Thermal & Spa

2. A bringaúton is jelezni kell az irányváltást

A kerékpárúton hajlamosak lehetünk elfeledkezni arról, hogy mivel védett helyen tekerünk (nem kocsik között), felesleges jeleznünk a kanyarodási szándékunkat. Ez téves gondolkodás, ugyanúgy jelezni kell kéztartással, bárhol biciklizünk is: bringaúton, erdőben vagy városi forgalomban.

3. A csöngő nem dísznek van

A bicikli halk jármű. Különösen keskeny erdős ösvényen kell figyelni arra, hogy gyalogszerrel közlekedők számára jelezzük, jövünk.

4. Láthatóság, láthatóság, láthatóság

Nem minden bringás fordít erre figyelmet, pedig aki kétkeréken túrázik, arra fokozottan érvényes: legyen első és hátsó világítás is a kerékpáron, sőt legyen nálunk láthatósági mellény is. Lehet, hogy nem úgy tervezzük, de előfordulhat, hogy ránksötétedik, amikor még tekerünk, így nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a biciklis láthatósága életmentő is lehet, még akkor is, ha kijelölt kerékpárúton pedálozunk. Ha borús, szürke idő van, a világítás és/vagy a láthatósági mellény használata napközben is erősen ajánlott.

5. „Fogjuk közre” a gyereket

Sokan családosan indulnak neki, kisgyerekkel, ami az egyik legélvezetesebb móka lehet a család számára. Legyen meghatározott sorrend a biciklizés közben: elöl és hátul tekerjenek a szülők, közöttük pedig  közrefogva a gyerek/gyerekek. Nekik is biztonságérzetet ad ez a “szendvicshelyzet”, és a szülők is nyugodtabban tekerhetnek, ha tudják és látják gyerekeik mozgását. Ha egy kisgyerek + egy szülő a felállás, akkor is törekedjünk arra, hogy a kicsi előttünk pedálozzon.

6. A gyalogosnak elsőbbsége van

Ez a tétel elsősorban az erdőben igaz, ahol keskenyebbek az ösvények, így fokozottan figyelni kell azokra, akik nem biciklivel túráznak. Mellettük lassan haladjunk el, és különösen a gyerekekre kell figyelni, mert mozgásuk kiszámíthatatlan lehet.

7. Álljunk meg segíteni

Ha látunk valakit az út szélén, aki szemlátomást segítségre szorul, ne habozzunk, álljunk meg.

+1: Ne szemetelj

Környezetszennyező, és egyben csúnya látványt nyújtanak az eldobott kulacsok, az energiazselés zacskók, az alufólia, amibe a szendvicset csomagoltuk. Van szemetes, dobjuk ki, ilyen egyszerű.

Szponzorált tartalom

A cikk Bük Város Önkormányzatának támogatásával készült.

Olvasói sztorik