Virágzó vidékünk

Tortával köszöntötték a 130 éves Helkát

BAHART
BAHART
A nosztalgiahajó a Balaton legrégebbi, jelenleg is használatban lévő hajója.

Megújult belső térrel, séta- és programhajózási lehetőségekkel várja az idei hajózási szezonban a vendégeket a születésnapos Helka hajó Keszthelyen – írta a Zaol. Június 25-én, a balatoni hajózás 175. jubileumi évében a BAHART Road Show programsorozat keretében köszöntötték a 130 éves hajót.

A Helka (testvérhajójával, a Kelénnel együtt) a Balaton legrégebbi, jelenleg is használatban lévő hajója. Vas hajótesttel és fa felépítménnyel készült el 1891-ben, és a többszöri átépítés ellenére máig megőrizte 19. század végi külsejét – olvastuk a Wikipédián.

Facebook/Balatoni Hajózási Zrt.

A hajót az 1970-es évek végén gazdasági okokból kivonták a forgalomból. Balatonfüreden, a Zákonyi Ferenc utcai ún. „bódésor” mellett kitették a partra. Fedélzeti építményeiben presszót alakítottak ki.

1980-ban itt forgatták A Pogány Madonna c. krimiparódia egyik verekedési jelenetét, Bujtor Istvánnal a középpontban. 1994-ben a Mahart visszavásárolta a hajót. 1996-ban felújították és ismét menetrend szerinti forgalomba helyezték.

A Helka és Kelén balatoni legendákból ismert szerelmespár neve, Helka a herceg leánya, Kelén pedig a reménytelenül szerelmes árva pásztorfiú. A hajók névadásánál ezt a legendát elevenítették föl.

Kapcsolódó
Drámai küzdelemben mentették ki a folyóból a Szőke Tiszát
Egyedülálló megoldás segített, de több váratlan gond is akadt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik