Mozaik

Visszahódította a természet a 100 éves hajóroncsot

Ma turistacsalogató látványosság.

Ausztrália partjainál egy 19. századi gőzhajó roncsa található a tengerben, amelyet mára mangrove fák borítanak, írja a My modern met.

Az S.S. “City of Adelaide” gőzhajót 1863-ban Skóciában, Glasgow-ban bocsátották vízre, és eredetileg utasokat szállított olyan célállomások között, mint Sydney, Melbourne vagy Honolulu. Közel 30 évig hajózott, ekkor vitorlássá alakították át, ami utasok helyett szenet és egyéb árut hordott. 1912-ben kigyulladt, a lángokat csak több nap alatt tudták eloltani.

50 országban járt, hajóval utazza be a világot a magyar lány
Próbálja saját szemmel bemutatni azokat a helyeket, amerre a hajó jár.

Három évvel később, a hajót George Butler helyi lakos vásárolta meg, aki Picnic Bay-ben a mólónál szerette volna hullámtörőnek használni. Sajnos a célt nem érték el, az  Adelaide SS vontatás közben zátonyra futott a Cockle-öbölben. A roncs a mai napig ott van, és az elmúlt évtizedekben állapota tovább romlott. Második világháborús hadgyakorlat, majd az 1970-es ciklon jelentősen rombolt rajta, az utóbbiban a hajó vasszerkezete is részben összeomlott.

Fotó: Youtube.com

A megmaradt hajótesten mangrove fák telepedtek meg. A nehéz körülmények ellenére a fák otthon érzik magukat a hajó megsemmisült maradványaiban. Bár a gőzhajó 100 éves, a fák csak nemrégen vették birtokba.

Emlékszem, hogy csak néhány apró mangrove volt az impozáns hajótest maradványaiban, amikor 20 évvel ezelőtt gyerekként odajártunk, mára azonban jól megnőttek a fák

– árulta el egy helyi lakos.

A roncs ma különleges védelmet élvez. Tilos a kereskedelmi halászat a közelében, és a vonóhálós halászhajóknak is el kell kerülni a területet, így biztosítva a mangrove fák békés növekedését.

Kiemelt kép: Youtube.com

A kör alakú híd, amihez hasonló sincs a világon
Hat évnyi egyeztetés után készülhetett el.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik