Mozaik

A kör alakú híd, amihez hasonló sincs a világon

Az uruguayi Rocha és Maldonado megyéi között lévő Garzón lagúnán hosszú évtizedeken át csak hajóval lehetett átkelni az autóknak, aztán a helyi tisztviselők közbenjárására olyan hidat építettek a víz fölé, ami turisztikai látványossággá nőtte ki magát, írja az Atlas Obscura.

Fotó: Flickr / Jimmy Baikovicius

A Rafael Vinoly Architect nevű építészeti cég hat évnyi egyeztetést követően találta meg a módját, hogyan felelhetne meg a hídépítés szigorú feltételeinek. A projekt sikere ugyanis nagyban függött azon, hogy a térség érzékeny törvényeit betartva miként lehet hozzákezdeni a fejlesztéshez, ugyanis a lagúna természetvédelmi területnek számít.

A hosszas tárgyalássorozat végül meghozta eredményét, és egy olyan tervel sikerült előállni 2015 szeptemberében, amely egyedülálló a világon.

Fotó: Flickr / Jimmy Baikovicius

A másfél kilométer hosszú Laguna Garzón Bridge hírnevét a tökéletes kör alakjának köszönheti.

A híd egyrészt biztonsági célokat is szolgál, a motorosoknak például le kell lassítania, ha a hídhoz érnek, így a hangszennyezést is alacsonyan tartják, másrészt turistalátványosság, hiszen a hozzáépített móló a kialakítása miatt az egész világ figyelmét felkeltette, harmadrészt pedig átkelést biztosít az elhajózó halászoknak.

Fotó: Flickr / Jimmy Baikovicius

A hídon naponta több mint ezer jármű halad át, és sokak csak azért látogatnak a térségbe, hogy élőben is láthassák. B

ár körülbelül 11 millió dollárba került az építése, a két megye összeköttetése régi vágya volt a lakosoknak, ráadásul a természetben sem tettek kárt vele, így a befektetés alighanem megtérül.

56 centiméteres a világ legkisebb felvonóhídja
Bermuda egyik legjelentősebb turisztikai látványossága a Somerset híd.

Kiemelt kép: Flickr / Jimmy Baikovicius

Olvasói sztorik