Mozaik

Tihany és Szántód között betonalagutat terveztek a Balatonba

A likebalaton.hu közölt egy összeállítást arról, hogy milyen furcsa, esetenként szürreális terveket szőttek a Balatonnál felmenőink az utóbbi évszázadokban.

Az egyik ilyen Krieger Sámuel 1776-os lecsapolási és kiszárítási terve, melynek lényege az volt, hogy a víz elvezetését követően csak egy kis csatorna vezetett volna végig a tó közepén, ezt használták volna hajózásra. Az elképzelés oka az a termőföld „éhség” volt, amely a korszakot nagyban jellemezte. A Balaton így csak a Dráva-Duna vízi útszakasz egyik csatornája maradt volna. Bár a tó kiszárítása nem valósult meg, de a vízszabályozás racionális keretek között idővel megtörtént.

Jóval később, 1929-ben Pogány Móric műépítész találta ki, miképpen válhatna a Balaton partja tengerparti világvárossá. A Színházi Élet egyik korabeli számában az olvasható, Pogány tervében gyógyépületeket, színházakat, stadionokat, hangárt, pálmaházákat, nagy épületcsoportokat, alagutakkal megközelíthető emeletes strandfürdőkabinokat álmodott meg. Sőt, felhőkarcolókat, széles napsugaras sugárutakat is elképzelt a Balaton mellé és a fővárosba is.

Ugyanebben az évben Klebelsberg Kuno sportvárost szeretett volna megvalósítani a tó partján, Tihanyban. A terv részét képezte, hogy 1931-ben a telepet tihanyi magyar olimpiával avassák fel, de ez csak álom maradt, olvasható a cikkben.

Valamivel korábban, 1912 augusztusában arról szóltak a hírek,

kormány azt tervezi, hogy Tihany és Szántód között hidat létesítsen a Balatonon. A híd költsége hat millió korona volna.

Az ötletet azzal indokolták, hogy akkoriban még nem indult el a rendszeres révközlekedés a két part között. A tervet hamarosan mégis elvetették, mert a látványt, a természetet is nagyban károsítaná egy ilyen híd kivitelezése, ezért a komp elindítását javasolták egy miniszteri leiratban.

A legmeredekebb terv talán 1972-ben született meg, amikor a hídépítést azzal akarták kiváltani, hogy

betonalagutat építsenek Tihany és Szántód között.

Az ötletet állítólag a korszak metróalagút fúrásai adták, de végül levették a napirendről, és új kompot állítottak szolgálatba a már meglévők mellé.

Retro '80-as évek: régi nyarakon ilyen volt a Balaton
Kockás pokróc, gyümölcsös hűtőtáska, vízibicikli, főtt kukorica, Füles, bambi és a végtelen víz - ilyen volt egy nap a a magyar tengernél a '80-as években.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik