Mozaik

Károkat okozhat a virágzó kékalga a Balatonban

Káros következményei is lehetnek annak, hogy egyre melegszik a Balaton.

Nagy nyári melegek idején a vizek hőmérséklete folyamatosan emelkedik. Ez a fürdőzőknek kedvez, azonban az élővilágnak kevésbé. A melegben egy öngerjesztő folyamat miatt oxigén vonódik el a víztől, emiatt a felmelegedő sekélyebb vízrészeken látványos hal és kagylópusztulással találkozhatunk – írja az infostart.hu.

Párját ritkító mesetérrel gazdagodott a Balaton
A helyi városvédők önerőből finanszírozták a játszótér elkészítését.

Az oxigénhiányos környezetben egyéb káros gázok is keletkezhetnek, melyek tovább generálják az érzékeny, vagy legyengült élőlények elhullását. Ilyenkor aztán a nyaralók rossz szagú, olykor haltetemeket sodró zavaros vízzel szembesülnek.

Az utóbbi napokban észlelték, hogy a keszhelyi parti sétány közelében, illetve a strandokon „virágzik” a kékalga. Bizonyos körülmények között egyes fajaik toxinokat termelhetnek, melyek állatra-emberre egyaránt veszélyesek lehetnek.

A kialakult jelenség természetes, megijedni nem kell tőle, de nem árt az óvatosság. A teendő csak annyi, hogy amikor észleljük az algásodáskor fellépő olajszerű foltok jelenlétét, a fürdőzést már kerüljük el.

A gyerekekre is fokozottabban figyelni kell, hogy játék közben ne igyanak a vízből, továbbá az érzékeny bőrűek, kisbabák kerüljék a vizet. Fürdés után célszerű lezuhanyozni. Figyeljünk a kutyákra is, mivel hányás, hasmenés náluk is kialakulhat.

Amire még minden turista odafigyelhet az az, hogy ne etesse a vízimadarakat, hiszen az nem tesz jót sem a madaraknak, sem a víz minőségének.

A horgászok is tehetnek azért, hogy jobb minőségű legyen a víz: kevés és jó minőségű etetőanyagot használatával és pontos etetéssel. A vödörszám behordott etetőanyag már rontja a fogási esélyt és helyi vízminőség-problémát okoz.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Így néz ki 2400 méter magasból siklóernyőről a Balaton
A felhők alól ilyen szép a magyar tenger.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik