Virágzó vidékünk

Megvédték a 100 éves platánfákat a lakosok Balatonbogláron

A kitartó mentési akciónak köszönhetően Balatonboglár önkormányzata visszakozott, meghajolt az ellenérvek előtt, így a platánsor megmenekült.

Megakadályozták Balatonbogláron a lakók a betervezett fejlesztést, hogy megmentsék a sétányt, melyen a 100 éves platánfák állnak.

Se gyerekjátékokat, se elektromos kandelábereket nem akartak a balatonboglári Jankovich-telep ingatlantulajdonosai a 100 éves platánok által övezett Balaton-parti sétányra. A fejlesztés szerint homokos strandot és vízi játékokat kaptak volna, de a helyi lakosok és nyaralótulajdonosok ellenezték a tervet arra hivatkozva, hogy a kandeláberek telepítése földmunkával járna, méghozzá a sétány teljes hosszában – írta meg szabadpecs.hu.

Úgy hűti a környezetét egyetlen fa, mint két klímaberendezés
A fák levelei a transpirációnak nevezett párologtatáshoz az energiát a környezettől vonják el, ezzel hűtik a fa körül a levegőt.

Mivel elsődleges a fák védelme, a sétányon semmiféle ásást, betonozást nem szabad végezni, vízparti területen ugyanis csupán 60-80 centiméternyi a földréteg, alatta már iszap van, a fák gyökerei emiatt nem lefelé a vízben, hanem a vékony termőrétegben kanyarognak. A gépi munkavégzés során ezért óhatatlan, hogy elvágják, megsértsék a munkagépek a gyökereket, mint ahogy ez már az első munkanapon meg is történt

– fogalmazott a lapnak nagyon határozottan Tappler Zita, a Jankovich-telepiek szószólója.

Nem akarjuk, hogy amit 90 éve az elődeink elültettek, az a következő években tönkremenjen. Szeretnénk unokáinknak úgy átadni ezt a partot, ahogyan mi örököltük.

Az üdülőtelepi ingatlantulajdonosok állítják, nem a fejlődés és az új beruházások ellen vannak, csak Balatonboglár egyedi természeti értékét akarják megőrizni.

Az üdülőtulajdonosok pénzén faregiszter is készült a platánsorról. Mind a 128 fát egyenként bevizsgáltatták egy minősített favizsgálóval, aki a Magyar Faápolók Egyesületének a tagja és szakembere.

A vizsgálat eredményéből pontosan ki fog derülni, hogy melyik fa milyen állapotban van, melyik beteg esetleg, melyik milyen gondozást igényel. A vizsgálat alkalmas lesz arra is, hogy meghatározza a fasor „értékét”, ami természetesen csak eszmei érték, de pénzben kifejezve több százmillió forint is lehet.

Kárt mi sem akarunk okozni, tisztában vagyunk az értékeinkkel, a boglári állandó lakosok is legalább annyira szeretik a fákat, mint a Jankovich-telepi üdülőtulajdonosok

– mondta a Szabad Pécsnek Mészáros Miklós polgármester.

Fákkal tarthatjuk hűvösen a városokat
Egyetlen fa elültetésével is tehetünk a lakókörnyezetünkért.

Kiemelt kép: Tappler Zita/Facebook

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik