Életmód

Minden végzős diáknak kötelessége 10 fát ültetnie a Fülöp-szigeteken

A kezdeményezés fenntartása egy generáció alatt 525 milliárd új fa ültetését jelentené.

A Fülöp-szigetek vezetői komolyan veszik a globális klímaváltozás elleni harcot, az ország összes diákjának tanulmányai végeztével legalább 10 fát kell elültetnie az ország területén, írta qubit.hu .

2012 óta 445 millió fát ültettek el egy kínai tartományban
A hét év fásítási akcióiban 76,6 millió önkéntes vett részt.

A Sokszínű Vidék többször hírt adott a közelmúltban hasonló faültetési kezdeményezésekről, egyre több ország vezetői ismerik fel a jelentőségét a természetvédelemnek, ugyanis a fák fontos szerepet játszanak Földünk légkörének tisztításában. Bolygónk telepített erdőinek nagyjából fele Ázsiában található, Kínában, Indiában és Vietnámban is nagyszabású telepítési programokba kezdtek az utóbbi évtizedben.

A Fülöp-szigeteken törvénybe foglalták: minden végzős diáknak – a kisiskolástól az egyetemi hallgatóig – legalább tíz fát kell az ázsiai országban elültetnie tanulmányai befejezésekor.

Illusztráció – Fotó: Pixabay

A Fülöp-szigeteken a gyermekek korábban pert nyertek az állammal szemben, ugyanis ijesztő méreteket öltött az országban az illegális fakitermelés. Ezt követően az ország Legfelsőbb Bírósággal kimondta a gyermekek jogát az erdőkhöz, így kezdődött el másfél évtizeddel ezelőtt a mára látványosabbá terebélyesedő kedvező folyamat.

Az ázsiai országban idén 12 millió általános iskolás, 5 millió középiskolás és félmillió egyetemista végzi el a tanulmányait, így évente 175 millió fával gyarapodhat majd az ország erdőinek állománya.

A kezdeményezés sikeressége és szabályszerű fenntartása esetén ez egy generáció alatt 525 milliárd új fa ültetését jelentené, ami egyedülálló Földünkön.

Kiemelt kép: Pixabay

100 óvodában ülteti el Bálint gazda 100 facsemetéjét Kalap Jakab
50 fának már van gazdája, a többire még lehet jelentkezni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik