Életmód

Minden végzős diáknak kötelessége 10 fát ültetnie a Fülöp-szigeteken

A kezdeményezés fenntartása egy generáció alatt 525 milliárd új fa ültetését jelentené.
Korábban a témában:

A Fülöp-szigetek vezetői komolyan veszik a globális klímaváltozás elleni harcot, az ország összes diákjának tanulmányai végeztével legalább 10 fát kell elültetnie az ország területén, írta qubit.hu .

(180810) -- DUOLUN, Aug. 10, 2018 (Xinhua) -- Li Guoqin, a villager of Tiegong Paozi Village and a pioneer in tree planting, checks her Mongolian Scots pine field in Duolun County, north China's Inner Mongolia Autonomous Region, Aug. 9, 2018. Under policy support of local government and joint efforts on afforestation by villagers, the eco-environment of the village has witnessed sound improvement. (Xinhua/Liu Lei) (hxy)
2012 óta 445 millió fát ültettek el egy kínai tartományban
A hét év fásítási akcióiban 76,6 millió önkéntes vett részt.

A Sokszínű Vidék többször hírt adott a közelmúltban hasonló faültetési kezdeményezésekről, egyre több ország vezetői ismerik fel a jelentőségét a természetvédelemnek, ugyanis a fák fontos szerepet játszanak Földünk légkörének tisztításában. Bolygónk telepített erdőinek nagyjából fele Ázsiában található, Kínában, Indiában és Vietnámban is nagyszabású telepítési programokba kezdtek az utóbbi évtizedben.

A Fülöp-szigeteken törvénybe foglalták: minden végzős diáknak – a kisiskolástól az egyetemi hallgatóig – legalább tíz fát kell az ázsiai országban elültetnie tanulmányai befejezésekor.

Illusztráció – Fotó: Pixabay

A Fülöp-szigeteken a gyermekek korábban pert nyertek az állammal szemben, ugyanis ijesztő méreteket öltött az országban az illegális fakitermelés. Ezt követően az ország Legfelsőbb Bírósággal kimondta a gyermekek jogát az erdőkhöz, így kezdődött el másfél évtizeddel ezelőtt a mára látványosabbá terebélyesedő kedvező folyamat.

Az ázsiai országban idén 12 millió általános iskolás, 5 millió középiskolás és félmillió egyetemista végzi el a tanulmányait, így évente 175 millió fával gyarapodhat majd az ország erdőinek állománya.

A kezdeményezés sikeressége és szabályszerű fenntartása esetén ez egy generáció alatt 525 milliárd új fa ültetését jelentené, ami egyedülálló Földünkön.

Kiemelt kép: Pixabay

100 óvodában ülteti el Bálint gazda 100 facsemetéjét Kalap Jakab
50 fának már van gazdája, a többire még lehet jelentkezni.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.