Mozaik

100 óvodában ülteti el Bálint gazda 100 facsemetéjét Kalap Jakab

50 fának már van gazdája, a többire még lehet jelentkezni.

A legifjabb korosztály, az óvodások környezeti nevelése egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban. E nemes pedagógiai célok elkötelezett híve Jakab Zsolt, a Kalap Jakab Bábszínház megálmodója és vezetője, aki Bálint gazda 100. születésnapja közeledtével – az ország kertészével „szövetkezve” – az „Ültess fát!” műsor keretében az ország 100 óvodájában a gyerekekkel együtt ülteti el a Bálint Gyuri bácsi által ajándékozott 100 facsemetét.

Mi volt a motiváció, honnan jött az ötlet? – kérdeztük Kalap Jakabot.

Gyuri bácsival először egy füvészkerti gyerekprogramon találkoztunk, ahol először látta előadásunkat és hallotta dalainkat. Ekkor született meg a barátságunk, amire nagyon büszkék vagyunk. Bálint gazda akkor arra kért, hogy minél több gyermekhez juttassuk el üzenetünket, meséljünk és énekeljünk nekik a természetről. Most, hogy közeleg Gyuri bácsi 100. születésnapja, arra gondoltam, hogy küldetésünknek megfelelően nevével fémjelezve alkossunk valami maradandót.

Gyuri bácsinak nagyon tetszik az Ültess fát! program előadása

Így született meg a 100 év – 100 óvoda – 100 fa ültetésének gondolata?

Igen. Bálint gazda úgy segít, hogy minél több helyre eljussunk az Ültess Fát! műsorral, így 100. születésnapja közeledtével 100 facsemetével támogatja programunkat. A 100 óvodába tervezett faültetéssel a zene mellett még egy maradandó és emlékezetes élmény éri a gyerekeket. Szemetet szedünk, madarat mentünk és fát ültetünk, és ez nem csak képzeletben, a mese szárnyán valósul meg, hanem az adott óvoda udvarán.

Milyen a program fogadtatása?

Rövid idő alatt 50 fának már van „gazdája”, a többire várjuk az érdeklődő óvodák jelentkezését.

Mit nyújtanak a jelentkező oviknak?

40 perces játékos-zenés interaktív  koncert és bábjáték vezeti be a programot, majd ezt követően a kijelölt helyen Bálint gazda útmutatása alapján elültetjük a facsemetét, melynél sorszámozott „Bálint Gazda”  emléktáblát helyezünk el. Az óvoda megkapja Gyuri bácsi útmutatóját a fa gondozásához, az ovis csoportoknak öko-oklevelet adunk, a pedagógusok pedig  öko-ajándékcsomagot kapnak. Fellépéseinken egyébként mindig nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az óvodai közösségeknek a „puttonyunkból” elővarázsolt CD-vel, könyvvel és társasjátékkal kedveskedjünk. Szlogenünk: „Ha nem tetszik a műsor, nem kell kifizetni” – ami az Ültess fát! programunkra is érvényes –, és ez sok bizonytalan intézményt ösztönöz arra, hogy meghívják produkciónkat. Örömünkre mindenütt megszerettek bennünket, és sok oviba visszahívnak más-más műsorunkkal.

A gyerekek minden alkalommal részesei az interaktív programnak

Melyek ezek?

Az Ültess Fát! előadásunk mellett nagyon népszerű a hungarikumokat bemutató Kutyamese előadás, ami a 9 magyar őshonos kutyafajtát – komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, hosszú és rövid szőrű magyar vizsla, magyar agár, erdélyi kopó – mutatja be a gyerekeknek egy fergeteges, vidám koncert keretében, melyben a kutyák is megjelennek, hatalmas bábok formájában. A másik a Noé bárkája címmel futó, bibliai történeteket bemutató, hiánypótló előadás ovisoknak és kisiskolásoknak.

Népszerű a gyerekek körében a Kutyamese

Ha már ennyire belemerültünk a Kalap Jakab „projektbe”, mit kell tudni Önökről?

A Kalap Jakab Produkció 4 éve került bele a gyermekműsorok hazai vérkeringésébe. Örömünkre rövid idő alatt megszerettek bennünket a gyermekek, a szülők  és a pedagógusok is. Fő üzeneteink a természetvédelem, a felelős állattartás, az értékek megőrzése, a játékosság és vidámság, de a legfontosabb értéknek a családot tartjuk. Utóbbi gyökerei „összeállításunkban” jelentkeznek: apa-fia duó a miénk. Nekem öt gyermekem van, közülük a legidősebb Levente, aki társam a produkcióban, ő pedig három gyermek édesapja. Nagycsaládosokként nagy örömmel vállalunk jótékonysági fellépéseket a rászoruló gyermekek részére. A természeti és környezeti nevelés elkötelezettjeiként több alkalommal dolgoztunk együtt olyan civil szervezetekkel, akik célkitűzéseihez illeszkednek üzeneteink.

A gyerekek hálás közönségnek számítanak

Visszatérve beszélgetésünk fő témájához, az Ültess fát! programhoz: mi a menete és meddig jelentkezhetnek az érdeklődő óvodák?

Terveink szerint a facsemeték elütetésére idén ősszel és a jövő év tavaszán kerül sor. Mint említettem, 50 fának van már „gazdája”, így a további 50-re várjuk a jelentkező óvodákat. Jelentkezni május 10-ig lehet, ekkor van a Madarak és fák napja. Amennyiben marad még utána a 100-ból, abban az esetben egészen addig fogadjuk a jelentkezéseket, amíg a keret be nem telik.

Bálint gazda tanácsai facsemete ültetéséhez

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik