Mozaik

10 varázslatos fa a nagyvilágból

A természet különleges csodái gyönyörűbbek minden mesterséges alkotásnál.

Igazi természeti csoda az alábbi tíz fa, melyek azon túl, hogy a többi fa pozitív hatásaival is rendelkeznek. Ccsökkentik a talajeróziót, segítik az oxigénkibocsátást, ezzel pedig a klímavédelem néma és mozdulatlan élharcosai, ráadásul még a világ legszebb és legérdekesebb fái is egyben.

1. Matuzsálem-fa, Kalifornia

A világ ma ismert egyik legidősebb élőlénye, egy simatűjű szálkásfenyő az Amerikai Egyesült Államokban, a kelet-kaliforniai Fehér-hegységben. A fából vett minták szerint 2012-ben 4843–4844 éves volt, reményeink szerint hamarosan kerek születésnapot, az ötezrediket ünnepelheti.

Fotó: Wikimedia Commons

2. Szivárvány eukaliptuszfa, Hawaii

A szivárvány eukaliptuszt (Eucalyptus deglupta) a Föld legszínesebb fájaként tartják számon. A lenti színpompás egyed Maui szigetén található, de a faj előfordul a Fülöp-szigeteken vagy a Szunda-szigeteken. Mivel a trópusi régiókban honos, hatalmasra nő, és az egyetlen eukaliptuszfajta, amely az északi féltekén is megél. Kérge zöld alapon hosszanti vörös csíkos. A fa törzse azért színes, mert az év folyamán különböző időpontokban, foltokban dobja le magáról a kérgét, amely alatt feltűnik a világoszöld belső kéreg. Ezután a törzs elsötétül, érlelődik, amely során kék, lila, narancssárga, majd barna tónust kap. Színes kérgét papír készítéséhez és díszítésre egyaránt használják.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sol Ayala☀️Médica (@solzinho) által megosztott bejegyzés, Dec 28., 2014, időpont: 1:55 (PST időzóna szerint)

Szivárvány eukaliptusz, a Föld legszínesebb fája
Akár hatvan méter magasra is megnőhet.

3. Japán juhar, Portland (USA, Oregon állam)

A fa különlegességéhez kétség sem férhet. Ez a japán juharfa Portland városában a Washington Park japánkertjében található. A narancs, vörös és rózsaszín ezernyi árnyalatában pompázó fának messzi földről is a csodájára járnak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Portland Japanese Garden (@portlandjapanesegarden) által megosztott bejegyzés, Máj 2., 2019, időpont: 11:05 (PDT időzóna szerint)

4. Sherman tábornok fája, Kalifornia

A General Sherman Tree egy óriás mamutfenyő az Egyesült Államokban, a Sequoia Nemzeti Parkban, az Óriás erdőben (Giant Forest). Törzsének közel 1487 köbméteres nagysága alapján a Föld legnagyobb törzstérfogatú fájának tartják, korát 1800–2700 évre becsülik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

djeineerumokoy (@djeineerumokoy) által megosztott bejegyzés, Júl 2., 2018, időpont: 6:35 (PDT időzóna szerint)

5. Kaurifenyő, Új-Zéland

A világ legnagyobb tömegű és legmagasabbra növő fái közé tartoznak, örökzöldek. Koronájuk fölfelé ernyőszerűen kiszélesedik, a teteje többnyire lapos. Több faj hatalmas mennyiségű gyantát termel, ami a fa tövében és törzsén 50 kg-ot is elérő tömegű csomókban gyűlik össze, vagy jégcsapokhoz hasonlóan csüng az ágakról. Az új-zélandi kaurierdők őshonos madara a röpképtelen kiwi, amit a sok, bevándorlók hajóin betelepült és elszaporodott oposszum veszélyeztet, így mára már a kihalás fenyegeti.

Fotó: Flickr, Bevan Walker

6. Angel nevű tölgy, Dél-Karolina

A Dél-Karolinában található tölgyről úgy gondolják a tudósok, hogy 1400 éves, lombozatának átmérője pedig több mint 200 méter széles.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kelly Behun (@kellybehunstudio) által megosztott bejegyzés, Dec 5., 2018, időpont: 4:32 (PST időzóna szerint)

7. Sárkányfa, Socotra

Az Indiai-óceánban terül el a Jemenhez tartozó Socotra szigete, mely valójában négy nagyobb és két kisebb szigetből álló szigetcsoport. Fő szigetén 825 ritka faj él itt, melyek több mint harmada endemikus, vagyis csak egy bizonyos élőhelyen előforduló faj. A leghíresebb ilyen bennszülött növény a sárkányfa vagy sárkányvérfa,  melynek különleges esernyő alakja földöntúli látványt nyújt.

Young boy among Dragonblood trees (Dracaena Cinnabari), Homil Plateau, Socotra Island – Yemen Fotó: Michele Falzone
Sárkányfák magasodnak a boldogság szigetén
Mintha egy más bolygón járnánk, pedig a Földön vagyunk.

8. Fügefa, Moreton Bay, Ausztrália

A világ legkülönlegesebbnek tartott fügefája Ausztráliában, Moreton Bayen található, banyánnak is nevezik. Ahogy a banyán körülöleli a gazdanövényt a növekvő gyökerek hálójával, a támasztékul szolgáló fára igen jelentős nyomást gyakorol és általában megöli azt. A burokkal körbevett halott fa később rothadásnak indul, és a banyánból egy üreges központi belsővel rendelkező „oszlopos fa” lesz. Ezek az üregek a dzsungelben különösen vonzó menedékhelyet nyújtanak sokféle állat számára.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Eidos Contemporary Jewelry (@eidoscontemporary) által megosztott bejegyzés, Márc 18., 2019, időpont: 1:39 (PDT időzóna szerint)

9. Monterey-ciprus, Kalifornia

A Monterey-ciprus (Cupressus macrocarpa) a ciprusfélék családjába tartozó ritka növényfaj, Kalifornia partvidéki örökzöld erdeiben. Csak Monterey és Carmel környékén található természetes populációja. Az idősebb példányok koronája terebélyes.

A lenti impozáns ciprus Monterey közelében áll, az út maga pedig mérföldeken át kanyarog lélegzetelállító partok mentén, utánozhatatlan kilátással a Csendes-óceánra, történelmi helyek mellett elhaladva. A Monterey ciprus a ciprusok egyik fajtája, mely Kalifornia középső partjainál jellemző.

Fotó: Wikimedia Commons

10. Japán lilaakác, Japán

Kinek ne jutna eszébe erre a fára pillantva, hogy talán az Avatarból kelt életre a szeme láttára a Lelkek fája. A 146 esztendős lilaakác Japán egyik nemzeti büszkesége a maga 2000 négyzetméteres kiterjedésével, és az Ashikaga Virágparkban található.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

たかさん (@0330.takasan) által megosztott bejegyzés, Máj 7., 2019, időpont: 6:06 (PDT időzóna szerint)

Fotó: Flickr, N. Couta

Kiemelt kép: romanintokyo/Instagram

Pécsi mandulafa lett 2018-ban az év fája
A Hős Fa címet a Római-parti fák, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig egy óriási tölgyfa, a szebényi nagy fa kapta.
Olvasói sztorik