Mozaik

Európa legszebb fája lehet a pécsi mandulafa

Február elsejétől lehet szavazni az Európai Év Fája verseny jelöltjeire, amelyek között a hazai szavazás győztese, a pécsi havi-hegyi mandulafa is ott van.

Mint korábbi cikkünkben megírtuk, a pécsi mandulafa lett 2018-ban az év fája, több mint ezer szavazattal megelőzve a második helyen állót.

Február 1-én pedig elindult a szavazás az Európai Év Fája díjért, ahol 14 másik csodás fával kel versenyre a mi mandulafánk.

Nagyon erős az idei, 2019-es mezőny, gyönyörű fák vannak jelölve Európából – tudtuk meg az treeoftheyear.org oldalról.


Szabadság hársfája/ fotó: www.treeoftheyear.org

Indul a címért a 100 éves nagylevelű hárs Csehországból, a Szabadság hársfája, amiről tudni kell, hogy Csehszlovákia megalapítása után 1918-ban a Velka Opatovice-ban élők 16 hársfát ültettek el a szabadság jegyében, amelyek a függetlenséget, a demokráciát és az első világháború végét szimbolizálták. A 16 közül csak ez a fa maradt fenn napjainkig.

Franciaország a 200-230 éves paratölggyel, a Madár-fával, míg Lengyelország az eltökéltséget szimbolizáló Térdelő fával, egy zöld juharral száll harcba.


A nagy Morávia titkainak őrzője/fotó: www.treeoftheyear.org

Kopčany falu szélén, egy csendes réten egymás mellett áll egy öreg templom, és egy vén hársfa. Egymást védelmezve már több mint kétszáz éve állnak ellen a zord időjárásnak. Ezt a fát nevezték idén a szlovákok.  Szentséges párost alkotnak ők ketten – a fa a gyökereivel védelmezi a Nagy Morva Birodalom őseinek elfeledett történeteit, és emeli ennek a régészeti és kulturális szempontból is jelentős helynek a lélegzetelállító hangulatát.


Hollandia kedvenc fája/fotó: www.treeoftheyear.org

Hollandia fája egy 180 éves kocsányos tölgy a belga határ közelében. Mikor az A58-as autópályát építették, sok tölgyet kivágtak, ez a fa egyetlenként, a forgalmas útpályák között áll. Az autópálya tervezett kibővítése miatt a szeretett tölgyet most ismét kivágás fenyegeti, amely széles körű tiltakozáshoz vezetett. A hollandiai versenyt a 12 jelölt közül a kedvenc tölgyfa elsöprő többséggel nyerte meg. Elnézve szépségét, ez nem is véletlen.

A fa, amin 40 különböző gyümölcs terem
Cseresznyét, őszibarackot, nektarint, szilvát és mandulát is kóstolhatnak róla a szerencsések.

Versenyzik még A Lummeni Miasszonyunk fája Belgiumból, egy tiszteletreméltó csertölgy Bulgáriából, Gubeci hársfa Horvátországból, de indul szilfa és bükk is a versenyben.

Az Európai Év Fája (Tree of the Year) versenyben eddig többször lett magyar fa az első, reméljük idén is örülhetünk a díjnak.

Ne feledd! Mától február 28-ig te is szavazhatsz ezen az oldalon arról, melyik csodás fa nyerje az Európai Év Fája címet 2019-ben.

Kiemelt kép:  MTI/Sóki Tamás

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik