Mozaik

Ez a világ legmagányosabb fája

Az Új-Zélandhoz tartozó antarktiszi Campbell-szigeten áll egy fa, ami normál esetben ott sem lehetne. Az északi féltekén őshonos szitka luc nagyon távol van rendszertani rokonaitól, ráadásul a legközelebbi fa mintegy 270 kilométerre található tőle északkeletre az Auckland-szigeteken, írja az Atlas Obscura.

A magányos fát a XX. század elején ültette Új-Zéland akkori kormányzója, Lord Ranfurly. Egy évszázaddal később ez lett a világ legelszigeteltebb fája, miután az addigi csúcstartót, a nigeri sivatagban lévő Tenere fát egy ittas sofőr kidöntötte.

A tűlevelűnek nemcsak a magánnyal, hanem a zord időjárási viszonyokkal is meg kell küzdenie. A Campbell-szigeten évi 325 napot esik az eső, és legalább 100 napon erős szél fúj. Meglepő módon a fa él és virul is körülmények között is, és ötször-tízszer gyorsabban növekszik, mint egy átlagos szitka luc.

A kilenc méter magas fán ugyanakkor nem lelhető fel a fajra jellegzetes kúp alakú lombkorona, az inkább karfiol alakot vett fel és így terebélyesedik.

A lucfenyő világosan őrzi évgyűrűiben az ötvenes és hatvanas évek atomkísérleteinek radioaktív nyomait, ezzel jelezheti az antropocén kor kezdetét.

Mérföldkő lehet a Föld legmagányosabb fája
A dél-tengeri Campbell-sziget lucfenyője világosan őrzi évgyűrűiben az ötvenes és hatvanas évek atomkísérleteinek radioaktív nyomait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik