Mozaik

1954 óta dolgozik fáradhatatlanul a ma 93 éves Sir David Attenborough

Május 8-án ünnepli 93. születésnapját Sir David Attenborough, angol természettudós, polihisztor. Tavaly egy 92 másodperces filmmel köszöntötte őt a BBC, idén, kilencvenharmadik születésnapja alkalmából különleges válogatással köszöntjük fel korunk legismertebb környezetvédő személyiségét.

Sir David Attenborough: Az Édenkert nincs többé!
A 92 éves természetfilmes éles hangú kritikát fogalmazott meg a davosi Világgazdasági Fórumon.

Az 1926-ban született David Attenborough 1954-ben világ körüli expedícióra indulhatott, hogy ritka, különleges állatfajokat gyűjtsön a a Londoni Állatkert megbízásából. Hat évtizede tartó tudományos-ismeretterjesztő munkássága során számtalan különös állatfaj egyedével került közelebbi ismeretségbe, közülük válogattunk 5+1 fajt, melyek többsége szigorúan védett, mára a kihalás szélére sodródott állat.

1. Komodói varánusz – a “sárkánygyík”

Földünk legnagyobb gyíkjának testmérete tekintélyt parancsoló, 2,5-3 méter hosszú. Komodó szigete az Indonéziai-szigetvilágban található, még néhány környező kisebb szigeten él ez az endemikus faj. 70-90 kilogrammos testtömegű állat bogarakat, rovarokat fogyaszt, ritkábban emlősök (majmok és vaddisznók) is áldozatául esnek.

Komodói sárkánygyík – Fotó: Pixabay

2. Észak-amerikai kúszósül

Furcsa szerzet ez a kutyányi méretű, tüskékkel borított rágcsálóféle. Nagyjából 30 ezer tüske borítja hátát, melyeket veszély esetén kimereszt, így komoly sebeket ejthet egy medvén vagy egy pumán. Főleg magokat, rügyeket fogyaszt, de a fakérget is szívesen rágja, az indiánok ezért kártevőként tekintenek rá, tüskéjével használati tárgyakat, táskákat, kosarakat díszítenek.

Kúszósül – Fotó: Pixabay

3. Priamosz madárpillangója

A madárpillangó nemzetség fajai Délkelet-Ázsia és Ausztrália területén élnek, összes fajuk szigorúan védett ritkaság. A mindössze 5 grammos, színpompás kis repülő ékszerek virágok nektárját és rothadó gyümölcsök nedveit szívogatják, nappal aktívak. Priamosz madárpillangóját Sir David Attenborough is megnevezte azok között a fajok között, melyeket mindenképpen magával vinne “saját Noé bárkáján”.

Egy madárpillangó faj, (Ornithoptera-Eurphorion) – Fotó: Pixabay

4. Hegyi gorilla

A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a kritikusan veszélyeztetett fajok között tartják nyilván ezt a Közép-afrikai főemlőst. Alig több mint 700 egyede maradt a Virunga-hegységben létesített nemzeti park területén. Attenborough több filmjében is szerepelt a faj. Más ismert környezetvédők is foglalkoztak a főemlősökkel, míg Jane Goodall a csimpánzok védelmezőjeként vonult be a köztudatba, addig Dian Fossey, amerikai biológusnő évekig élt a hatalmas gorillák között, amiről Gorillák a ködben című alkotásában tudósított.

A hegyi gorilla is szerepel David Attenborough tízes listáján – Fotó: Pixabay

5. Galapagosi óriásteknős

Attenborough Charles Darwin nyomdokain haladva maga is ellátogatott a Csendes-óceánban fekvő Galapagos-szigetekre, ahol egy egész sorozatot forgatott a szigetcsoport több különleges lakójáról, köztük a Galapagosi óriásteknősökről. Az angol kalózok által a 18. században behurcolt vándorpatkányok mellett és a másfél évszázados vadászat is igencsak megtizedelte a fajt, jelenleg 14 ezer egyede él a szigeteken. A hatalmas termetű szárazföldi teknősök főleg fűfélékkel és más növények leveleivel táplálkoznak.

A Galapagos szigeteken élő állatokról, köztük a szárazföldi óriásteknősökről Attenborough több filmet is forgatott – Fotó: Pixabay

+1 Attenborough-hangyászsün

Földünk egyik legrejtélyesebb állatát, melynek eddig élő példányát egy esetben látták, David Attenborough-ról nevezték el. Ez az éjszakai életmódot folytató, kis testű hangyászsün az indonéziai Új-Guinea-szigetén él, rejtőzködő életmódja miatt alig tudunk biztosat róla. A különleges faj egyetlen leírt példányát 1961-ben találták meg a szigeten, azóta várat magára újabb felbukkanása. A hangyászsünök hosszú ormányuk segítségével vizsgálják át a fák odvait és a talaj üregeit, rovarok, férgek után kutatva.

Ausztráliai hangyászsün – valószínűleg hozzá hasonló módon él és táplálkozik az Attenborough-hangyászsün is – Fotó: pixabay
Két új madárfajt fedeztek fel a Wakatobi-szigeteken
Két új pápaszemesmadár fajtát fedeztek fel Indonéziában.

Sir David Attenborough többször figyelmeztetett Földünk ökológiai katasztrófájára, a környezetvédelem fontosságára, utoljára néhány hete adott interjújában biztosította támogatásáról a természetvédelemért tüntető fiatalokat.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Neil Hall

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik