Mozaik

Először nyilvánítottak veszélyeztetettnek egy Magyarországon élő emlősfajt

Az apró rágcsáló egyetlen példánya egymillió forint eszmei értéket képvisel.

A magyar szöcskeegér (Sicista trizona) az első emlősfaj Magyarországon, ami veszélyeztetett státuszt kapott a Természetvédelmi Világszövetségnél (IUCN).

A kis rágcsáló különös nevét egy téves feltételezésnek köszönheti: amíg nem láttak belőle élő példányt, testalkata alapján arra gondoltak, szöcske módra képes szökellni, valójában azonban egy vödörből sem képes kiugrani.

Az IUCN veszélyeztetett besorolása annyit jelent, hogy a faj a kipusztulás közelébe került. Nálunk egy helyen él szöcskeegér, a Borsodi-Mezőségen. Körülbelül 2000-5000 példány lehet belőle, bár elképzelhető, hogy túlbecsüljük az egyedszámát.

– mondta Cserkész Tamás biológus a Sokszínű Vidék megkeresésére.

Állati- és növényi eredetű táplálékot egyaránt fogyaszt, rovarokra, például sáskákra és szöcskékre vadászik. A szöcskeegér téli álmot alszik, télen nem aktív, így ilyen szempontból az időjárás nincsen rá hatással. Májusban van a szöcskeegerek párzási szezonja, így ilyenkor a legaktívabbak, ezért ekkor a legkönnyebb megfogni, kimutatni és vizsgálni őket.

Egykor széles körben elterjedt volt az Alföld füves élőhelyein, állománya kritikusan megritkult, ma valószínűleg Magyarország legritkább gerinces állata, és a térség egyik legjelentősebb természeti értéke.

Tizenkét éve, 2006-ban fogtuk meg belőle az első példányt, előtte 1937-ben látták. Legutóbb tavaly ősszel fogtunk egeret. folyamatosan monitorozzuk az állomány méretét

– tette hozzá.

A kipusztulás által veszélyeztetett kis emlősnek Erdélyben, Kolozsvár mellett él egy másik populációja, de azt más alfajnak tartják a szakemberek.

Idén újabb uniós projekt indult a faj megmentésére, melytől a szakemberek azt remélik, megmenekülhet a szöcskeegér populáció a teljes kipusztulástól.

Tüneményes kerti menedéket épített egereknek egy angol fotós
Igazi luxusban élnek a picinyke rágcsálók.

Kiemelt kép: Cserkész Tamás

Olvasói sztorik