Virágzó vidékünk

Rendkívül ritka állat került elő a föld alól Mezőtúron

Földikutya trágyatúrót találtak.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Természettudományi Múzeum szakemberei, a Mezőtúr belterületén már egy évtizede ismert magyar földikutya (Nannospalax hungaricus) populáció felmérését végezték március elején. A munka elsődleges célja e rejtett életmódot folytató, fokozottan veszélyeztetett rágcsáló helyi állománynagyságának, valamint az egyedek aktivitásának és eloszlásának megfigyelése volt, olvasható a park honlapján.

A terepi tapasztalatok megerősítették a faj jelenlétét mindkét ismert élőhelyen, sőt újabb, eddig nem ismert helyszíneken sikerült kimutatni a magyar földikutya jelenlétét. Mindezek ennek ellenére továbbra sincs szó az állomány erősödéséről, hanem inkább a faj lokális természetvédelmi helyzetének romlását és a veszélyeztetettség fokozódását dokumentálták.

Ritka és látványos madár bukkant fel Mezőberényben
A fajnak ez mindössze a negyedik előfordulása Magyarországon.
Fotó: Monoki Ákos

Mint írják, a fáradtságos kutatómunka örvendetes hozadéka, hogy az egyik feltárt járatból előkerült a földikutyával szoros kapcsolatban élő földikutya trágyatúró (Onthophagus kindermanni) egy hím egyede. Ez a bogár az egyik legritkább képviselője annak a rovarközösségnek, amelyek a föld alatt, járatokban élő rágcsálókhoz kötődnek.

A zömmel holyvaalkatúak, sutabogarak és trágyatúrók komplexumát alkotó fajok olyan szorosan kötődnek a rágcsálókhoz, hogy önállóan nem is létezhetnek. A trágyatúrók az ürge vagy földikutya ürülékét dolgozzák fel, és az ivadékaikat is a gazda járataiban nevelik fel.

A bogarak a gazdaállat járatát legfeljebb rajzás idején hagyják el, és ilyenkor rövid időre a felszínen is megfigyelhetők, sőt egyes megfigyelések szerint a juhtrágyát is felkeresik. Ez a nagyon ritka délkelet-európai elterjedésű bogár valószínűleg a Tiszántúlon éri el areájának nyugati határát. Az eddigi ismeretek szerint nálunk a földikutya és ürge járataiban él.

Húsz éve nem találtak ilyen ritka gombát a Kőszegi-hegységben
Természetvédelmi értéke 5 ezer forint.
Fotó: Dr. Tallósi Béla

A térség ürgepopulációnak felmérése során eddig még nem mutattuk ki, jóllehet ismert egy hasonló életmódú, bár jóval gyakoribb rokona, az ürgevendég trágyatúró (Onthophagus vitulus).

A földikutya trágyatúrót Magyarországon először 1960-ban jegyezték fel Szeged környékén. Ezután több mint fél évszázaddal Battonya környékén, földikutya által lakott löszgyepről került elő néhány példány 2013-ban.

Nagyon ritka fehér rénszarvast fotózott egy norvég fényképész
A számi népcsoport szerint a szerencsét jelképezi.

Kiemelt kép: Orcsik Tibor, HNPI

Olvasói sztorik