Virágzó vidékünk
Baja, 2013. május 29.
Hím földikutyát visznek dobozban szabadon engedése elõtt Baja határában 2013. május 29-én. Akár egy Magyarországon száz éve, másik ismert élõhelyén, Szerbiában pedig az 1960-as évek óta kihaltnak vélt földikutyafaj egyedei is lehetnek azok a korábban tudományos célból vizsgált ritka emlõsök, amelyeket befogásuk helyén engedtek szabadon a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Megmentik a természetvédők a bajai földikutyákat

Az állatok rezervátuma lehet a volt városi gyakorlótér.
Korábban a témában:

Csaknem 130 hektárt országos jelentőségű védett természeti területté kíván nyilvánítani a Kiskunsági Nemzeti Park – írta a baon.hu. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2013-ban fedezte fel a várostól keletre fekvő területen az Európában is ritkaságnak számító délvidéki földikutyákat és kezdeményezte a terület megóvását.

Először két példányt fogtak be

Akkor az egykori honvédségi gyakorlótéren két példányt fogtak be és vizsgáltak meg tudományos szempontok alapján. A földikutyák felbukkanása nem okozott osztatlan örömöt, mert az érintett terület mintegy 1 milliárd forint értékű vagyon és az iparfejlesztés egyetlen lehetséges iránya a városban.

Baja, 2013. május 29.
Hím földikutya Baja határában 2013. május 29-én. Akár egy Magyarországon száz éve, másik ismert élõhelyén, Szerbiában pedig az 1960-as évek óta kihaltnak vélt földikutyafaj egyedei is lehetnek azok a korábban tudományos célból vizsgált ritka emlõsök, amelyeket befogásuk helyén engedtek szabadon a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI – Ujvári Sándor

Kompromisszumok

Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeit ellátó ombudsman-helyettes elvi állásfoglalása alapján indult meg a Bajai Ipari Park egyik szektorának természetvédelmi oltalom alá helyezése. Kompromisszumos megoldásként a Kiskunsági Nemzeti Park nem a teljes szektor védettségét kérte, így a város az ingatlan egy részét gazdasági célokra hasznosíthatja. Egy 55 hektáros területet már az első félévben legelőként adott bérbe a városi vagyonhasznosító társaság, a szerződésben a természetvédők elvárásainak megfelelő feltételeket szabtak.

A szakemberek becslése szerint tavaly 275 veszélyeztetett földikutya élhetett a területen. Védelmük mellett a területen előforduló védett, harminc növény- és állatfaj életfeltételeinek biztosítása is fontos.

A tervezet szerint a 130 hektáron elsősorban extenzív juh, szarvasmarha, bivaly, szamár vagy ló legeltetés folyhat. A területen tilos a talajt bolygatni és például technikai sportokat űzni, tanösvény azonban létesíthető a területen, amit majd a gépjárművek többsége elől elzárnak.

Kelebia, 2012. április 23.
Csorba Gábor biológus egy vizsgálat után szabadon engedésre váró hím délvidéki földikutyát (Nannospalax leucodon montanosyrmiensis) mutat egy réten Kelebia és Ásotthalom között. Természetvédelmi program indult Európa egyik legritkább emlõsfajának megmentése érdekében, a kutatások szerint a rágcsáló mintegy háromszáz példánya él szabadon, ebbõl kétszáz a két dél-aföldi település határában.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: MTI – Kelemen Zoltán Gergely

A tervezetet 2016. október közepéig véleményezhetik a tulajdonosok, vagyonkezelők, gazdasági tevékenységet folytatók – írta a lap.

Címfotó: MTI – Ujvári Sándor

Kommentek

Balatonfüred, 2019. július 18.
Az 51. Kékszalag Nagydíj tókerülõ vitorlásverseny mezõnye a rajt elõtt Balatonfüred közelében 2019. július 18-án.
MTI/Bodnár Boglárka
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.