Virágzó vidékünk

Megmentik a természetvédők a bajai földikutyákat

Az állatok rezervátuma lehet a volt városi gyakorlótér.

Csaknem 130 hektárt országos jelentőségű védett természeti területté kíván nyilvánítani a Kiskunsági Nemzeti Park – írta a baon.hu. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2013-ban fedezte fel a várostól keletre fekvő területen az Európában is ritkaságnak számító délvidéki földikutyákat és kezdeményezte a terület megóvását.

Először két példányt fogtak be

Akkor az egykori honvédségi gyakorlótéren két példányt fogtak be és vizsgáltak meg tudományos szempontok alapján. A földikutyák felbukkanása nem okozott osztatlan örömöt, mert az érintett terület mintegy 1 milliárd forint értékű vagyon és az iparfejlesztés egyetlen lehetséges iránya a városban.

Fotó: MTI - Ujvári Sándor
Fotó: MTI – Ujvári Sándor

Kompromisszumok

Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeit ellátó ombudsman-helyettes elvi állásfoglalása alapján indult meg a Bajai Ipari Park egyik szektorának természetvédelmi oltalom alá helyezése. Kompromisszumos megoldásként a Kiskunsági Nemzeti Park nem a teljes szektor védettségét kérte, így a város az ingatlan egy részét gazdasági célokra hasznosíthatja. Egy 55 hektáros területet már az első félévben legelőként adott bérbe a városi vagyonhasznosító társaság, a szerződésben a természetvédők elvárásainak megfelelő feltételeket szabtak.

A szakemberek becslése szerint tavaly 275 veszélyeztetett földikutya élhetett a területen. Védelmük mellett a területen előforduló védett, harminc növény- és állatfaj életfeltételeinek biztosítása is fontos.

A tervezet szerint a 130 hektáron elsősorban extenzív juh, szarvasmarha, bivaly, szamár vagy ló legeltetés folyhat. A területen tilos a talajt bolygatni és például technikai sportokat űzni, tanösvény azonban létesíthető a területen, amit majd a gépjárművek többsége elől elzárnak.

Fotó: MTI - Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: MTI – Kelemen Zoltán Gergely

A tervezetet 2016. október közepéig véleményezhetik a tulajdonosok, vagyonkezelők, gazdasági tevékenységet folytatók – írta a lap.

Címfotó: MTI – Ujvári Sándor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik